Свинско печено по тайландски в чугунена тенджера 

Обичаме класическото печено в чугунена тенджера и всички вкусни неща, които се случват, когато оставите месото да се готви бавно в продължение на часове. Затова използвахме всичко, което знаем за този прекрасен процес на бавно готвене, за да направим вдъхновено от тайландската кухня свинско печено, изпълнено със сладки, пикантни и люти вкусове, заради които обичаме тайландската кухня. Посягаме към съставки като лимонова трева, джинджифил, тайландски босилек, които се съчетават, за да направят ястие, което е толкова успокояващо, колкото и свежо.

 

 

Време за подготовка:
15 минути

 

Време за приготване:
3 часа

 

 

Порции
6-8

 

Сгответе със:
Чугунена тенджера Hosse

 

 

Продукти:

  • 2.300 кг свински джолан или свинско печено

  • 1 супена лъжица сол

  • 2 чаени лъжици черен пипер

  • 2 супени лъжици растително масло

  • 1 голяма глава лук, нарязана

  • 8 скилидки чесън, нарязан на ситно

  • 5 см парче джинджифил, настърган

  • 1 буркан паста от зелено къри

  • 600 мл кокосово мляко

  • 470 мл пилешки бульон

  • 3 супени лъжици паста от лимонова трева

  • Кора и сок от 1 лайм

  • 1 супена лъжица рибен сос

  • 2 супени лъжици кафява захар

  • 2 чаени лъжици сол

  • 2 червени чушки, нарязани

  • 2 моркова, нарязани на кръгчета

  • 1 чаша грах на зърна

  • 2 до 4 Тайландско чили (по желание)

  • Тайландски босилек за гарниране

  • Резени лайм за гарниране

 

Svinsko pecheno po taylandski v chugunena tendzhera

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната на 160°C.

  2. Загрейте предварително на котлона Чугунената танджера на средно висока температура, за 3 до 5 минути.

  3. Добавете 2 супени лъжици растително масло в тенджерата. Подправете свинското месо със сол и черен пипер от всички страни и след това запържете месото от всички страни, докато се запече добре. Извадете месото и го оставете настрана.

  4. Добавете лука и запържете, докато стане прозрачен, около 3–5 минути. След това добавете чесъна и джинджифила и гответе за 1–2 минути, като често разбърквате.

  5. Добавете паста от зелено къри и разбъркайте добре, след това изсипете кокосовото мляко и пилешкия бульон и разбъркайте. Добавете пастата от лимонова трева, кората на лайма, сока от лайма, рибния сос и кафявата захар.

  6. Върнете свинското месо в тенджерата, като се уверите, че е потопено до половината. Добавете още малко бульон или вода, ако е необходимо. Оставете ястието да къкри, покрийте го и поставете във фурната за 2–3 часа.

  7. Около 30 минути преди месото да е готово, добавете чушките, моркова, граха и тайландското чили (ако го използвате). Покрийте и продължете да готвите, докато зеленчуците станат меки, но хрупкави, а месото се разпада лесно с вилица.

  8. Извадете от фурната; тествайте соса и коригирайте подправките, ако е необходимо, със сол, сок от лайм и рибен сос. Накъсайте свинското месо и го сервирайте върху кокосов ориз, гарнирано с пресен босилек и парченца лайм.