Свинско печено по тайландски в чугунена тенджера

Свинско печено по тайландски в чугунена тенджера
Обичаме класическото печено в чугунена тенджера и всички вкусни неща, които се случват, когато оставите месото да се готви бавно в продължение на часове. Затова използвахме всичко, което знаем за този прекрасен процес на бавно готвене, за да направим вдъхновено от тайландската кухня свинско печено, изпълнено със сладки, пикантни и люти вкусове, заради които обичаме тайландската кухня. Посягаме към съставки като лимонова трева, джинджифил, тайландски босилек, които се съчетават, за да направят ястие, което е толкова успокояващо, колкото и свежо.
Време за подготовка:
15 минути
Време за приготване:
3 часа
Порции:
6-8
Сгответе със:
Чугунена тенджера Hosse
Продукти:
-
2.300 кг свински джолан или свинско печено
-
1 супена лъжица сол
-
2 чаени лъжици черен пипер
-
2 супени лъжици растително масло
-
1 голяма глава лук, нарязана
-
8 скилидки чесън, нарязан на ситно
-
5 см парче джинджифил, настърган
-
1 буркан паста от зелено къри
-
600 мл кокосово мляко
-
470 мл пилешки бульон
-
3 супени лъжици паста от лимонова трева
-
Кора и сок от 1 лайм
-
1 супена лъжица рибен сос
-
2 супени лъжици кафява захар
-
2 чаени лъжици сол
-
2 червени чушки, нарязани
-
2 моркова, нарязани на кръгчета
-
1 чаша грах на зърна
-
2 до 4 Тайландско чили (по желание)
-
Тайландски босилек за гарниране
-
Резени лайм за гарниране
Начин на приготвяне:
-
Загрейте фурната на 160°C.
-
Загрейте предварително на котлона Чугунената танджера на средно висока температура, за 3 до 5 минути.
-
Добавете 2 супени лъжици растително масло в тенджерата. Подправете свинското месо със сол и черен пипер от всички страни и след това запържете месото от всички страни, докато се запече добре. Извадете месото и го оставете настрана.
-
Добавете лука и запържете, докато стане прозрачен, около 3–5 минути. След това добавете чесъна и джинджифила и гответе за 1–2 минути, като често разбърквате.
-
Добавете паста от зелено къри и разбъркайте добре, след това изсипете кокосовото мляко и пилешкия бульон и разбъркайте. Добавете пастата от лимонова трева, кората на лайма, сока от лайма, рибния сос и кафявата захар.
-
Върнете свинското месо в тенджерата, като се уверите, че е потопено до половината. Добавете още малко бульон или вода, ако е необходимо. Оставете ястието да къкри, покрийте го и поставете във фурната за 2–3 часа.
-
Около 30 минути преди месото да е готово, добавете чушките, моркова, граха и тайландското чили (ако го използвате). Покрийте и продължете да готвите, докато зеленчуците станат меки, но хрупкави, а месото се разпада лесно с вилица.
-
Извадете от фурната; тествайте соса и коригирайте подправките, ако е необходимо, със сол, сок от лайм и рибен сос. Накъсайте свинското месо и го сервирайте върху кокосов ориз, гарнирано с пресен босилек и парченца лайм.