Инструкции за омасляване на чугунен съд
Подправянето е тайната, която прави чугуна естествено издръжлив и незалепващ. Необходимо е, защото създава бариера между вашия съд за готвене Hosse и всеки допир с кислород или вода, който би довел тигана, тенджерата или плочата до ръждясване. В същото време подправката действа като гладка незалепваща повърхност, за да предотврати залепването на храните. По своята същност чугунените съдове за готвене са порести. Това е изключително важно, защото порите всъщност позволяват на маслото да полепне по тях по време на процеса на подправяне.
При всяко готвене на ястия, които включват масла и мазнини (като сотирани зеленчуци, бекон и яйца, царевичен хляб или свински котлети), подправките ще продължат да се натрупват. Този метод за подправяне е най-често използваният начин за подправяне на чугунени съдове. Преди да започнете да използвате вашия тиган/тенджера/плоча Hosse за приготвяне на ястия, които съдържат киселинни храни като домати, лимони и бяло вино, трябва да сте сигурни, че сте натрупали значителeн слой подправка.
Ръководство за подправяне стъпка по стъпка
В процеса на използване на вашия съд Hosse, ако смятате, че е необходимо да добавите слой подправка или напълно да подправите отново съда, следвайте това ръководство за най-добри резултати.
Какво ще ви трябва, за да започнете:
- Масло от гроздови семки (или еквивалент);
- Здрави хартиени кърпи;
- Фурна.
Инструкции за подправяне/омалсяване на чугун Hosse
1. Загрейте фурната си до 230°C
2. Изтъркайте старателно съда, за да отстраните остатъците от храна, както бихте направили след готвене. Ако ви е трудно да го почистите, използвайте абразивна почистваща гъба за по-мръсните места.
3. Подсушете добре с чиста кърпа за съдове.
4. Изсипете приблизително половин чаена лъжичка масло в съда и разнесете върху вътрешната повърхност, устните и дръжката с кърпа за дрехи. Обърнете го и приложете същия процес върху грапавата външна част.
5. С чиста хартиена кърпа избършете вътрешността и външната част на тигана/тенджерата/плочата, докато придобие почти сух матов вид. Важно е да избършете съда до точката, в която изглежда, че няма повече масло, останало по повърхността, особено вътрешността. Ако не успеете да отстраните достатъчно маслото, тиганът/тенджерата/плочата ще изглежда като на петна, което изисква основно почистване.
6. Поставете внимателно съда с главата надолу в предварително загрятата фурна, като внимавате да не нараните повърхността, докато я поставяте върху решетката.
7. Изсушете го за 60 минути.
8. Изключете фурната, но оставете тигана/тенджерата/плочата вътре, за да завърши втвърдяването за още 30 минути.
9. Извадете и повторете още 2-3 пъти, ако е необходимо.
Забележка: Ако в крайна сметка съдът е на петна в резултат на използването на твърде много масло, не се притеснявайте - вашият тиган, тенджера или плоча Hosse все още ще приготвя красиви и вкусни ястия.