Menu
Your Cart

Как да почистите чугунен съд

 

Почистването и подправянето на чугуна може да бъде смущаващо. Съществува често срещано погрешно схващане, че чугунът е деликатен и лесен за разваляне. Реалността не може да бъде по-далеч от истината. Хората са готвели на чугун от векове. Неговата издръжливост и полезност го превърнаха в основен продукт в кухните по целия свят, от традиционната азиатска култура на готвене до заведенията за стек в Ню Йорк. След като научите тези лесни стъпки за почистване на вашия чугунен тиган или чугунена тенджера, ще сте готови да се захванете с всяко ястие или бъркотия!

Пет лесни стъпки за почистване на чугун

Избършете го: След като тиганът/тенджерата ви се охлади и е достигнал/а подходяща температура, за да го/я докоснете, избършете вътрешността, за да премахнете остатъците от масло или храна. Почистването на чугуна, когато е още топъл, ще намали времето и трудността при почистване на съда и ще помогне за предотвратяване на залепването на храната. Ако можете да ги почистите като просто ги избършете, спрете до тук. Наличието на малко количество масло след почистване не е проблем. Всъщност предпазването на тигана/тенджерата/плочата от изсъхване е важна част от дългосрочната поддръжка. Прекомерното почистване на вашия чугунен съд е ненужно и само ще повреди омасляването му. За много ястия това ще бъде единствената необходима стъпка за почистване. Ако не можете да почистите сготвеното или ястието ви има особено силен вкус, който искате да избегнете при следващото готвене, преминете към следващата стъпка.
Почистете го: След като сте направили предварително почистване, измийте с топла вода и мек препарат за съдове. Ако вашият съд изисква по-агресивно почистване, използвайте едра сол или пластмасова четка за почистване, за да отстраните полепналата храна преди измиване. Важно е да не използвате нищо твърде агресивно, като стоманена телчета, гъби или други абразивни методи за почистване, тъй като те ще отмият подправката ви. За особено трудни за почистване храни, напълнете тигана/тенджерата наполовина с вода и го загрейте над котлона. Докато водата се загрява, лепкавите остатъци от храна трябва да омекнат и да станат по-лесни за премахване. След като оставите водата почти да заври, излейте я от съда и избършете вътрешността с кърпа, за да отстраните всички частици храна.
Изсушете го: Важно е да изплакнете и подсушите своя чугунен тиган/тенджера/плоча веднага след почистване. Препоръчваме да използвате кърпа без мъх. НИКОГА не оставяйте чугуна да изсъхне на въздух, тъй като това може да позволи образуването на ръжда. Това е особено важно, ако току-що сте използвали сапун. Повторното овлажняване на съда с масло ще бъде от решаващо значение в следващата стъпка.
Загрейте го: Поставете чистия си чугунен съд на слаб огън за 5-10 минути. Това ще премахне допълнителната влага, останала върху него, след като го избършете с кърпа. Това допринася допълнително за отварянето на порите на метала. Свалете тигана/тенджерата/плочата от котлона, след като цялата вода се изпари, изсипете половин чаена лъжичка масло във вътрешността на съда и я разнесете с кърпа по повърхността. Маслото от гроздови семки, рапичното масло, растителното масло или други растителни масла ще свършат чудесна работа. Не забравяйте да отстраните излишното масло, като оставите повърхността почти суха, след като го избършете с отделна кърпа.
Съхранявайте го внимателно: Съхранявайте чугунените си съдове на хладно и тъмно сухо място или на котлона за редовна употреба. Ако имате няколко чугунени тигана, избягвайте да ги подреждате един върху друг за дълги периоди от време, тъй като това може да повреди подправката. Също така ви препоръчваме да ги окачите гордо на стените на вашата кухня!

Неща, които никога не трябва да правите, когато почиствате чугунен съд Hosse

Използвате абразивен метод за почистване, като гъба от стоманена: Това ще намали или ще премахне омасляването.
Накисвате вашия чугунен тиган/тенджера/плоча в мивката: Това в крайна сметка ще доведе до ръждясал кухненски съд.
Пускате своите съдове в съдомиялната машина: Още веднъж, прекомерното излагане на влага ще доведе до ръжда. Освен това съдомиялната машина ще премахне омасляването, за което сте се трудили толкова дълго време.

 

Колко чисто е твърде чисто?

Много нови потребители на чугун са склонни да почистват своя чугунен съд, както биха почистили другите си съдове за готвене и сервиране без желязо. Въпреки че е важно да почистите сготвената храна и нежеланите силни аромати, прекомерното почистване на чугуна може да доведе до изсушаване на повърхността или премахване на маслата. Маслото е покритието, което предпазва вашия тиган/тенджера/плоча и го прави незалепващ. Агресивното премахване на остатъците от дъното може да доведе до премахване на защитната ви подправка. Освен това желязото е порест материал. Подобно на други порести материали, като дърво, вие искате да поддържате здравословно количество влага, в този случай от масло.

Добре ли е да използвате сапун за почистване на чугун?

Може би няма по-противоречив въпрос сред любителите на чугуна от този за измиването на чугун със сапун. Въпреки че мнозина ще кажат, че никога не е добре да използвате сапун върху чугунен съд, в действителност това не е така. Докато сапунът често не е необходим за почистване на тиган, когато обикновеното избърсване е достатъчно, използването на малко количество препарат за съдове е напълно приемливо.

Митът за неизползването на сапун с чугунени съдове идва от неразбиране на омасляването/подправянето. Въпреки че сапунът ще обезмасли съда ви и ще изисква от вас да намажете отново тигана, тенджерата или плочата с олио преди съхранение, той няма да премахне подправките.

 

Какво е омасляване/подправяне?

„Подправяне“ е терминът, който всички свързват с чугуна. Има много митове около думата, както и недоразумения за това какво точно означава терминът. Казано по-просто, подправките върху чугун са полимеризирани масла, които са изсушени и втвърдени от топлина, които образуват тънък защитен слой върху вашия чугунен съд. Този слой предпазва тигана, тенджерата или плочата от ръжда и е естествена, и нетоксична бариера между тях и вашата храна. Тъй като чугунът е порест по природа, маслото запълва порите, преди да се втвърди по време на полимеризацията, придавайки на вашия съд за готвене Hosse стъклена гладка повърхност.

Подправянето е нещо, което се изгражда и усъвършенства с течение на времето чрез обща употреба и готвене. Всеки път, когато загреете тигана, тенджерата или плочата, за да запържите пържола и някои зеленчуци, или да изпечете царевичен хляб, вие допринасяте за подправянето на вашия чугунен съд.
Ако случайно премахнете подправката си с кисели храни или искате да добавите пълен допълнителен слой подправка към повърхността, вижте нашето ръководство за подправяне на вашия чугун.

premahvane-na-ryjda-ot-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bg-1

 

 

 Как да премахнете ръждата от чугун

 Когато е изложено на въздух или влага, желязото естествено       ръждясва. Това съединение, известно още като железен оксид, е   резултат от окисление, което възниква, когато желязото влезе в   контакт с кислород. Това е естествена реакция, която винаги   искаме да избягваме с готварските съдове. Най-добрите методи   за превенция са следването на стъпките за почистване, описани   по-горе. Поддържането на здрав слой от полимеризирана   подправка, както и лека маслена основа ще предотврати появата   на ръжда при почти всички случаи.

 Ако установите, че върху тигана/тенджерата/плочата ви се е   появила ръжда в резултат на капчици вода, повредена подправка   или накисване в мивката за една нощ, първо се опитайте да я   отстраните с намаслена кърпа. Ако ръждата се окаже по-   значителна и не може да се отстрани с този метод, това е   моментът да използвате абразивна гъба или телче. Други   ефективни методи включват търкане с едра трапезна сол и   растително масло с помощта на разполовен картоф. След като   премахнете ръждата и измиете съда, следвайте нашите   инструкции за повторно подправяне на чугун.

Най-добрите методи за съхранение на чугун

Когато приключите с почистването или подправянето на чугунения съд, ще трябва да помислите къде и как да се съхранява. Най-доброто място за съхранение на вашия тиган, тенджера или плоча Hosse е точно върху печката, готов за употреба на следващия ден. За тези, които предпочитат да държат съдовете си настрани, трябва да се избягват места с големи количества влага, като например близо до мивка или съдомиялна машина. Обикновено най-доброто място би било в затворен шкаф или килер. Избягвайте обичайното подреждате на тиганите си един върху друг, тъй като това може да повреди подправката. Друг чудесен начин да съхранявате своя чугунен тиган е да го окачите под шкаф или на стената, показвайки уникалния дизайн му Hosse дизайн.