Пай с пекан в чугунен тиган

Пай с пекан в чугунен тиган
Тази класическа рецепта за пай е лесна. Въпреки че има много версии (и също толкова много мнения) за това какво прави перфектния пай с пекани, смятаме, че този ще се хареса на всички на масата ви, благодарение на сладкия пълнеж и многото хрупкави, покрити орехи пекани.
Време за подготовка:
20 минути
Време за приготване:
1 час, плюс 4 часа охлаждане
Порции:
6-8
Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse
Продукти:
-
1 рецепта Основно тесто за пай
-
240 мл лек царевичен сироп, (светла меласа, нектар от агаве, мед, 200 гр захар+60 мл гореща вода)
-
200 гр гранулирана захар
-
115 гр масло
-
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
-
4 яйчни жълтъка
-
330 гр половинки пекан, леко препечени
Начин на приготвяне:
-
Загрейте фурната на 160°C.
-
Пригответе тестото за кората. Ако използвате собствена кора, направете я според указанията.
-
Върху леко набрашнена повърхност разточете охладеното тесто за пай до диаметър 33 см. Внимателно прехвърлете тестото в чугунената тава за пай, като го притиснете внимателно към дъното и стените. Внимавайте да не се издърпа или разтегне прекалено много.
-
Отрежете излишното тесто на около 1,2 см над ръба на тавата за пай. Приберете излишното тесто под него и нагънете краищата. Охладете тестото за 20 минути, за да предотвратите свиването му.
-
Направете пълнежа. В малка тенджера добавете царевичния сироп, захарта и ваниловия екстракт. Загрейте на средно ниска температура, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтвори. Добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи и се включи напълно. Отстранете от котлона и охладете за около 5 минути.
-
В малка купа разбийте жълтъците и бавно ги прибавете към захарната смес. Добавяйте яйцата бавно.
-
Сложете половинките пекан, докато се покрият равномерно.
-
Изпечете пая. Изсипете пълнежа в кората на пая и го разпределете равномерно. Печете за 50-60 минути. Плънката трябва да изглежда надута, а вътрешната температура да е 85º C.
-
Оставете пая да се охлади напълно в тавичката върху решетка, за да може пълнежът да се стегне добре, поне 4 часа. Нарежете и сервирайте!