Пай с пекан в чугунен тиган   

Тази класическа рецепта за пай е лесна. Въпреки че има много версии (и също толкова много мнения) за това какво прави перфектния пай с пекани, смятаме, че този ще се хареса на всички на масата ви, благодарение на сладкия пълнеж и многото хрупкави, покрити орехи пекани.

 

 

Време за подготовка:

20 минути

 

Време за приготване:

1 час, плюс 4 часа охлаждане

 

 

Порции
6-8

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

pay-s-pekan-v-chugunen-tigan

Продукти:

  • 1 рецепта Основно тесто за пай

  • 240 мл лек царевичен сироп, (светла меласа, нектар от агаве, мед, 200 гр захар+60 мл гореща вода)

  • 200 гр гранулирана захар

  • 115 гр масло

  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

  • 4 яйчни жълтъка

  • 330 гр половинки пекан, леко препечени

 

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната на 160°C.

  2. Пригответе тестото за кората. Ако използвате собствена кора, направете я според указанията.

  3. Върху леко набрашнена повърхност разточете охладеното тесто за пай до диаметър 33 см. Внимателно прехвърлете тестото в чугунената тава за пай, като го притиснете внимателно към дъното и стените. Внимавайте да не се издърпа или разтегне прекалено много.

  4. Отрежете излишното тесто на около 1,2 см над ръба на тавата за пай. Приберете излишното тесто под него и нагънете краищата. Охладете тестото за 20 минути, за да предотвратите свиването му.

  5. Направете пълнежа. В малка тенджера добавете царевичния сироп, захарта и ваниловия екстракт. Загрейте на средно ниска температура, като разбърквате от време на време, докато захарта се разтвори. Добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи и се включи напълно. Отстранете от котлона и охладете за около 5 минути.

  6. В малка купа разбийте жълтъците и бавно ги прибавете към захарната смес. Добавяйте яйцата бавно.

  7. Сложете половинките пекан, докато се покрият равномерно.

  8. Изпечете пая. Изсипете пълнежа в кората на пая и го разпределете равномерно. Печете за 50-60 минути. Плънката трябва да изглежда надута, а вътрешната температура да е 85º C.

  9. Оставете пая да се охлади напълно в тавичката върху решетка, за да може пълнежът да се стегне добре, поне 4 часа. Нарежете и сервирайте!