Основно тесто за пай в чугунен тиган   

Основното тесто за пай си заслужава времето, което е необходимо, за да го приготвите сами. Тази рецепта ще пасне на 28 см чугунен тиган или на стандартна 24 см чиния за пай.

 

 

Време за подготовка:

1,5 часа

 

Време за приготване:

30 минути

 

 

Порции
4-8

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

Osnovno testo za pay

Продукти:

  • 250 гр универсално брашно, плюс допълнително за разточване

  • 1 чаена лъжичка сол

  • 1 чаена лъжичка захар

  • 225 гр несолено масло, студено

  • 118 -177 мл ледена вода

 

 

Начин на приготвяне:


  1. Поставете брашното, солта и захарта в голяма купа и разбъркайте с вилица.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     1          

  2. Нарежете маслото на кубчета с размер 1 см и го добавете към брашното.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   2         

  3. Разбийте маслото в брашното, докато не останат големи парчета. Сместа трябва да е рошава, а не еднородна.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   3

  4. Направете дупка в центъра на сместа и добавете 79 мл ледена вода. Внимателно я сложете в брашното и маслото. Добавяйте още, ако е необходимо, по една супена лъжица, само докато тестото се събере.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               4                                                                                                                                                                                                               

  5. Обърнете тестото върху набрашнена повърхност. Разрежете на две парчета, едното по-голямо от другото (за по-малкото парче вземете на око ⅓ от тестото). Оформете тестото на дискове, покрийте с найлоново фолио и оставете тестото да почине в хладилника за поне един час, преди да оформите пая. Тестото ще се запази в хладилника до 5 дни, а във фризера - 3 месеца.                                                                                                                                             

5  5                                   

5  5       

  1. Извадете големия диск от хладилника. С помощта на точилка върху набрашнена повърхност разточете тестото от центъра навън, като добавяте още брашно, ако е необходимо, докато стане дебело 3 мм. Прехвърлете тестото в чугунен тиган и подрежете краищата, така че 2,5 см да надвисва над ръба на тигана.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   6 

 

  1. Поставете тавата, която ще използвате за пая, върху тестото, за да проверите размера на диска. Това ще ви помогне да прецените дали трябва да го разточите повече, или не. Искате да сте сигурни, че имате достатъчно място за 2.5 cm от тестото, който да виси над ръба на тигана.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    6   
  2. След това трябва да прехвърлите тестото в тиган за пай или чугунен тиган. Има няколко начина да направите това. Най-лесният е да сгънете тестото на четвъртинки, като между сгъванията го посипете с брашно, за да не се слепва и да го прехвърлите лесно в съда за печене. След това вземете тестото, поставете го в тигана и го разгънете. Това ви помага да вдигате и поставяте тестото без риск от евентуално разкъсване. Можете също така да навиете тестото около точилката и да го разгънете върху съда за печене.                                                                                                                                                                                                                                                                                         

          7

  1. След като поставите тестото, приберете го в съда за печене и подрежете краищата, така че 2.5 см от тестото да остане над ръба.

         8

 

  1. Внимателно притиснете тестото към стената на съда за печене, като се уверите, че то е в пълен контакт.

         9

 

  1. И накрая, но не на последно място, препоръчваме ви да направите дупки с вилица на дъното на кората за пай, за да не се образуват мехурчета и тестото да се отдели от тавата. Ако трябва да изпечете тестото предварително за дадена рецепта, можете да го изпечете с боб или тежести за пай, които го придържат, и това ще попречи на тестото да се надигне.

        10