Кремсупа от гъби в чугунена тенджера 

Създайте уютна атмосфера, когато приготвите тази обилна супа от гъби. Наслоените аромати на чесън, лук-шалот и мащерка, смесени с комфорта на сметаната и балансиращия привкус на шери, докосват всички вкусови рецептори за зимно ястие, което ще искате да приготвяте отново и отново.

 

 

Време за подготовка:
15 минути

 

Време за приготване:
40 минути

 

 

Порции
6-8

 

Сгответе със:
Чугунена тенджера Hosse

 

 

Продукти:

  • 8 супени лъжици несолено масло

  • 2 големи глави лук-шалот, нарязани на тънки колела

  • 6 скилидки чесън, нарязан на ситно

  • 680 гр гъби кралска печурка, почистени и нарязани на филиики

  • 60 мл шери

  • ½ супена лъжица мащерка

  • 2 дафинови листа

  • 12 супени лъжици брашно

  • 8 чаши пилешки бульон

  • 356 мл готварска сметана

  • 3 чаени лъжици сол

  • 1 чаена лъжица черен пипер

 

kremsupa-ot-gabi-v-chugunena-tendzhera

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте 4 супени лъжици масло в тенджера с обем 6 литра на средна температура. Добавете лука-шалот и гответе, докато омекне, около 3 минути. Добавете чесъна и продължете да готвите още 2 минути.

  2. Добавете нарязаните гъби, шерито, мащерката, 1 чаена лъжица сол и 2 супени лъжици масло. Гответе, като разбърквате от време на време, за 5–7 минути.

  3. Извадете задушените гъби от тенджера. Намалете температурата на средна.

  4. Разтопете останалите 2 супени лъжици масло и добавете дафиновите листа. Добавете брашното и 1 чаша бульон и разбъркайте. Добавете останалия бульон, като продължавате да разбърквате, докато сместа стане гладка. Щом кипене намалете температурата до тихо къкрене за около 20 минути.

  5. Бавно добавете сметаната и останалата сол. Разбъркайте, докато се смеси. Извадете дафиновите листа. Добавете гъбите и оставете да кипне.

  6. Свалете супата от огъня и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Украсете със смлян черен пипер и зехтин.

 

Бележка на готвача: Подобрете вкуса на супата, като я украсите с висококачествен ароматизиран зехтин с трюфели и хатрошен черен пипер.