Кремсупа от гъби в чугунена тенджера

Кремсупа от гъби в чугунена тенджера
Създайте уютна атмосфера, когато приготвите тази обилна супа от гъби. Наслоените аромати на чесън, лук-шалот и мащерка, смесени с комфорта на сметаната и балансиращия привкус на шери, докосват всички вкусови рецептори за зимно ястие, което ще искате да приготвяте отново и отново.
Време за подготовка:
15 минути
Време за приготване:
40 минути
Порции:
6-8
Сгответе със:
Чугунена тенджера Hosse
Продукти:
-
8 супени лъжици несолено масло
-
2 големи глави лук-шалот, нарязани на тънки колела
-
6 скилидки чесън, нарязан на ситно
-
680 гр гъби кралска печурка, почистени и нарязани на филиики
-
60 мл шери
-
½ супена лъжица мащерка
-
2 дафинови листа
-
12 супени лъжици брашно
-
8 чаши пилешки бульон
-
356 мл готварска сметана
-
3 чаени лъжици сол
-
1 чаена лъжица черен пипер
Начин на приготвяне:
-
Загрейте 4 супени лъжици масло в тенджера с обем 6 литра на средна температура. Добавете лука-шалот и гответе, докато омекне, около 3 минути. Добавете чесъна и продължете да готвите още 2 минути.
-
Добавете нарязаните гъби, шерито, мащерката, 1 чаена лъжица сол и 2 супени лъжици масло. Гответе, като разбърквате от време на време, за 5–7 минути.
-
Извадете задушените гъби от тенджера. Намалете температурата на средна.
-
Разтопете останалите 2 супени лъжици масло и добавете дафиновите листа. Добавете брашното и 1 чаша бульон и разбъркайте. Добавете останалия бульон, като продължавате да разбърквате, докато сместа стане гладка. Щом кипене намалете температурата до тихо къкрене за около 20 минути.
-
Бавно добавете сметаната и останалата сол. Разбъркайте, докато се смеси. Извадете дафиновите листа. Добавете гъбите и оставете да кипне.
-
Свалете супата от огъня и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Украсете със смлян черен пипер и зехтин.
Бележка на готвача: Подобрете вкуса на супата, като я украсите с висококачествен ароматизиран зехтин с трюфели и хатрошен черен пипер.