Глазирани понички в чугунен тиган

Глазирани понички в чугунен тиган
Тези глазирани понички ще накарат приятелите и семейството ви да се съберат около печката в очакване на следващия кръг от тези горещи и вкусни сладкиши, които излизат от тигана! Тъй като по-голямата част от работата е свършена предната вечер, тези понички са прости и възхитителни. Украсени с избрани от вас топинги, те ще изглеждат толкова добре, колкото и на вкус. По-долу сме включили връзка към няколко от нашите любими комбинации за топинг.
Време за подготовка:
20 минути
Време за приготване:
60 минути
Порции:
3
Сгответе със:
Емайлиран Чугунен Тиган Hosse Ø28
Продукти за поничките:
-
394 мл(408 г) топло пълномаслено мляко
-
6 супени лъжици захар
-
Един пакет суха мая
-
3 цели големи яйца, разбити
-
227 г несолено краве масло, разтопено
-
1/2 ч.л. сол
-
751 г универсално брашно
-
1183 мл растително масло за пържене
Съставки на глазурата:
- 7 с.л. осолено масло, разтопено
- 2 ч.л. ванилия
- 604 г пудра захар
- Мляко или вода за разреждане на глазурата
Начин на приготвяне:
- Загрейте млякото до около 35°C в купа за зърнени храни. То трябва да е топло на пипане. Ако млякото е твърде горещо, то ще убие маята, затова заложете на по-хладното. Добавете захарта и маята. Разбъркайте добре и оставете настрана за няколко минути.
- Добавете яйцата и разтопеното масло и разбъркайте. При бавно работещ миксер добавете бавно солта и брашното. Разбърквайте тестото в продължение на 8 минути. Изключете миксера, оставете тестото да престои няколко минути, след което покрийте купата и оставете в хладилника за една нощ (или 8-12 часа).
- След като се охлади през нощта, разточете тестото върху набрашнена повърхност, докато стане с дебелина малко под 1.2 cm. Изрежете 8-см понички с помощта на формичка за понички, чаша или буркан за консервиране и използвайте малко кръгче (ние използваме капачка за зехтин), за да изрежете дупката. Поставете поничките и дупките върху набрашнена повърхност и оставете да втасат за 1 час. Тестото трябва да удвои размера си.
- Докато тестото втасва, пригответе глазурата, като смесите разтопеното масло, ванилията и захарта. Разбъркайте до гладка смес и бавно добавете мляко или вода, за да разредите глазурата до желаната консистенция (приблизително 120-180 мл).
- След като тестото е втасало в продължение на 1 час, загрейте олиото в Емайлиран Чугунен Тиган Hosse Ø28. В тигана трябва да има около 2,5-1.4 см олио. Когато олиото достигне 170°C, изпържете поничките до златисто кафяво (приблизително 90 секунди от всяка страна). Дупките на поничките ще отнемат само около 30 секунди от всяка страна. Използвайте първо дупките за понички, за да тествате олиото и да се уверите, че не е прекалено горещо. Ако видите дим, значи е прекалено горещо. Това е единствената сложна част от рецептата, но ще я разберете доста бързо!
- С помощта на решетъчна лъжица извадете поничките и дупките за понички от горещото олио. Поставете ги върху застлана с хартиена кърпа чиния или лист за печене, за да се събере излишната мазнина. След като се охладят за няколко минути, потопете горещите понички в глазурата и се насладете веднага.
Бележки на готвача: Макар че тези глазирани понички са достатъчно вкусни, за да стоят сами по себе си, ако искате да подобрите уменията си с приготвянето на понички, вижте някои от любимите ни комбинации от топинги тук, с които ще блеснете пред приятелите и семейството си.