Задушено печено свинско с червено вино и зеленчуци

​​​​​​

Малко неща стоплят душата по това време на годината толкова, колкото едно бавно приготвено ястие. Когато се приготвя в чугун, месото задържа влага и аромат за дълго време, което го прави толкова крехко, че се нарязва като масло. Тази рецепта къкри в смес от билки, бульон, червено вино и подправки, за да получите сос, който ще ви накара да оближете пръстите си. 

 

Време за подготовка:
30 минути

 

Време за приготване:
3 часа и 45 минути

 

 

Порции
6

 

Сгответе със:
Чугунена тенджера Hosse

 

 

Продукти:

  • 220 гр дебело нарязан бекон, нарязан на кубчета;
  • 2 чаени лъжички сол;
  • 2 супени лъжици черен пипер;
  • 2 супени лъжици червен пипер;
  • 2 супени лъжици кафява захар;
  • 2 кг печено пържола;
  • 1 голяма глава лук, нарязан на шайби;
  • 1 глава чесън, обелена;
  • 4 големи шалот, нарязани;
  • ¼ чаша телешки бульон;
  • 4 стръка прясна мащерка;
  • 2 стръка пресен розмарин;
  • 2 чаши каберне совиньон, разделени;
  • 2 дафинови листа;
  • 1 глава червен лук, нарязан на малки парчета (около 2.5 см);
  • 1 килограм моркови, обелени и нарязани на малки парчета (около 2.5 см);
  • 1 килограм ряпа, обелена и нарязана на малки парчета (около 2.5 см).

 

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната до 180 °C с решетка в центъра.
  2. Загрейте предварително вашата Hosse тенджера на средно висока температура за 3-5 минути. Добавете бекона и гответе, докато стане хрупкав, 10-12 минути.
  3. Извадете бекона в чиния, покрита с хартиена кърпа, и запазете 2 супени лъжици мазнина от бекона в тенджерата.
  4. Докато беконът се готви, смесете сол, черен пипер, червен пипер и кафява захар. Натрийте печеното от всички страни със сместа от подправки. Запържете печеното, докато покафенее, около 3-5 минути от всяка страна.
  5. Извадете месото и го оставете настрана. Намалете топлината до средна температура.
  6. Разпръснете лук, чесън и шалот на дъното на чугунената тенджера. Налива се телешки бульон. Използвайте дървена лъжица, за да отделите запечените парчета от повърхността на съда. Разбъркайте бекона и поставете месото върху лука.
  7. Добавете 1½ чаши вино и дафиновите листа и оставете да заври. Намалете температурата и гответе 10 минути без капак. Покрийте с капак и поставете във фурната за 1 час.
  8. Обърнете месото и го оставете за 30 минути. Добавете вино по ¼ чаша наведнъж, ако е необходимо.
  9. Обърнете запеченото месо още веднъж и продължете да готвите още 30 минути.
  10. Извадете печеното и добавете ряпа, моркови и червен лук. Добавете печеното обратно в съда и го покрийте, като го оставите във фурната още 30-45 минути.
  11. Прехвърлете месото в тава. Отстранете дафиновите листа и клончетата билки. Подправете течността за задушаване със сол и черен пипер и налейте малко върху печеното.
  12. Нарежете печеното или накъсайте на порции и сервирайте със зеленчуците.