Яхния с пиле, гъби и див ориз

Вдъхновени от класическата запеканка с пиле и див ориз, ви представяме тази
ароматна яхния, която е обилно, удовлетворяващо ястие през всеки сезон.

 

 

Време за подготовка:
25-30 минути

 

Време за приготване:
45 минути

 

 

Порции
6

 

Сгответе със:
Чугунена тенджера Hosse

 

 

Продукти:

  • 3 супени лъжици екстра върджин зехтин;
  • 1 (50 гр.) парче шунка или 2 резена бекон, нарязани на ситно;
  • 6 пилешки бутчета без кожа и кости, нарязани на парчета;
  • кошер сол и прясно смлян черен пипер;
  • 4 чаши гъби, нарязани на четвъртинки;
  • ¼ чаша бял винен оцет;
  • 1 морков, нарязан на ситно;
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно;
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно;
  • 1 дафинов лист;
  • 3 супени лъжици осолено масло;
  • ¼ чаша универсално брашно;
  • 1 чаша пълномаслено или обезмаслено мляко;
  • 2 ½ чаши пилешки бульон;
  • ½ чаена лъжичка прясно настъргано индийско орехче;
  • ½ чаена лъжичка суха горчица;
  • 120 гр. див ориз, сварен според указанията на опаковката;
  • 2 супени лъжици наситнен пресен плосък магданоз.

 

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната до 160 °C.
  2. Постепенно загрейте 1 супена лъжица от маслото в чугунената тенджера Hosse на средно висока температура. Добавете шунката и гответе, като разбърквате от време на време, докато покафенее, около 6 минути. Прехвърлете в чиния с решетъчна лъжица.
  3. Добавете 1 супена лъжица масло в тенджерата. Пилето се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Работейки на 2 партиди, запържете пилето, докато покафенее от двете страни, около 6 минути за всяка партида. Прехвърлете пилето в чинията с шунката.
  4. Добавете останалата 1 супена лъжица масло и гъбите в тенджерата и гответе, като разбърквате от време на време, докато омекнат, около 4 минути. Прехвърлете в чинията с пилето и шунката. Добавете оцета за деглазиране и гответе, докато се намали наполовина, като отлепите всички запечени парченца от дъното на тенджерата с дървена лъжица. Разбъркайте моркова, лука, чесъна и дафиновия лист и гответе, като разбърквате от време на време, докато лукът омекне, около 6 минути. Свалете от котлона и върнете в тенджерата шунката, пилешкото, гъбите и събралите се в чинията сокове.
  5. Разтопете маслото в средно голям тиган на средно слаб огън, докато шупне. Добавете брашното и разбърквайте непрекъснато в продължение на 1 минута. Разбийте млякото и разбърквайте често, докато сосът се сгъсти, около 4 минути. Разбийте бульона, индийското орехче и горчицата и гответе, докато сосът отново се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  6. Изсипете соса върху пилешката смес. Разбъркайте, за да се комбинират. Покрийте чугунената тенджера и печете, докато пилето омекне много, около 45 минути. Поднесете ястието като залиете ориза с черпак яхния и поръсете с магданоз.