Яхния с пиле, гъби и див ориз
10 март
0 Коментар(и)
371 Видяно
Яхния с пиле, гъби и див ориз
Вдъхновени от класическата запеканка с пиле и див ориз, ви представяме тази
ароматна яхния, която е обилно, удовлетворяващо ястие през всеки сезон.
Време за подготовка:
25-30 минути
Време за приготване:
45 минути
Порции:
6
Сгответе със:
Чугунена тенджера Hosse
Продукти:
- 3 супени лъжици екстра върджин зехтин;
- 1 (50 гр.) парче шунка или 2 резена бекон, нарязани на ситно;
- 6 пилешки бутчета без кожа и кости, нарязани на парчета;
- кошер сол и прясно смлян черен пипер;
- 4 чаши гъби, нарязани на четвъртинки;
- ¼ чаша бял винен оцет;
- 1 морков, нарязан на ситно;
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно;
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно;
- 1 дафинов лист;
- 3 супени лъжици осолено масло;
- ¼ чаша универсално брашно;
- 1 чаша пълномаслено или обезмаслено мляко;
- 2 ½ чаши пилешки бульон;
- ½ чаена лъжичка прясно настъргано индийско орехче;
- ½ чаена лъжичка суха горчица;
- 120 гр. див ориз, сварен според указанията на опаковката;
- 2 супени лъжици наситнен пресен плосък магданоз.
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 160 °C.
- Постепенно загрейте 1 супена лъжица от маслото в чугунената тенджера Hosse на средно висока температура. Добавете шунката и гответе, като разбърквате от време на време, докато покафенее, около 6 минути. Прехвърлете в чиния с решетъчна лъжица.
- Добавете 1 супена лъжица масло в тенджерата. Пилето се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Работейки на 2 партиди, запържете пилето, докато покафенее от двете страни, около 6 минути за всяка партида. Прехвърлете пилето в чинията с шунката.
- Добавете останалата 1 супена лъжица масло и гъбите в тенджерата и гответе, като разбърквате от време на време, докато омекнат, около 4 минути. Прехвърлете в чинията с пилето и шунката. Добавете оцета за деглазиране и гответе, докато се намали наполовина, като отлепите всички запечени парченца от дъното на тенджерата с дървена лъжица. Разбъркайте моркова, лука, чесъна и дафиновия лист и гответе, като разбърквате от време на време, докато лукът омекне, около 6 минути. Свалете от котлона и върнете в тенджерата шунката, пилешкото, гъбите и събралите се в чинията сокове.
- Разтопете маслото в средно голям тиган на средно слаб огън, докато шупне. Добавете брашното и разбърквайте непрекъснато в продължение на 1 минута. Разбийте млякото и разбърквайте често, докато сосът се сгъсти, около 4 минути. Разбийте бульона, индийското орехче и горчицата и гответе, докато сосът отново се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Изсипете соса върху пилешката смес. Разбъркайте, за да се комбинират. Покрийте чугунената тенджера и печете, докато пилето омекне много, около 45 минути. Поднесете ястието като залиете ориза с черпак яхния и поръсете с магданоз.