Свински кюфтета с кейл 

​​​​​​

Тези божествени кюфтета са пълни със сотирано зеле и пармезан, след което се готвят в зехтин, подправен с розмарин за хрупкав завършек.

 

Време за подготовка:
20 минути

 

Време за готвене:
20 минути

 

 

Порции
4

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

Продукти:

  • 3 клонки розмарин

  • 6 супени лъжици зехтин

  • 1 малка връзка кейл, с отстранени стебла и жилки, нарязана на ситно

  • 280 г смлянo свинска месо

  • ¼ чаша настърган пармезан, плюс допълнително за поръсване

  • ¼ чаша соев сос, разделен

  • ½ чаена лъжичка лук на прах

  • 280 г малки гъби портобело, с отрязани краища, нарязани на филийки

  • Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

svinski kyufteta s keyl svinski kyufteta s keyl

 

Начин на приготвяне:


  1. В тиган добавете розмарина и зехтина. Оставете зехтина да се загрее и розмаринът да се запържи, докато стане хрупкав - около 5 минути. Прецедете зехтина и прехвърлете запържения розмарин върху чиния, застлана с хартиена кърпа. Подправете със сол.

  2. В същия тиган добавете 2 супени лъжици от розмариновия зехтин и задушете къдравото зеле за 4-5 минути. Подправете със сол и оставете зелето да изстине напълно. Нарежете на ситно ⅓ от зелето, а останалото оставете настрана.

  3. В голяма купа смесете свинското месо, сиренето, 2 супени лъжици соев сос, лука на прах, нарязаното зеле и ½ чаена лъжичка сол. Загрейте тиган и изпържете пробно кюфте в розмариновия зехтин. Ако е необходимо, коригирайте подправките, след това разделете останалата смес на порции от около 2 супени лъжици всяка. Оформете кръгли топки.

  4. В същия тиган загрейте останалия розмаринов зехтин. Запържете кюфтетата, докато по-голямата част от повърхността им придобие златистокафяв цвят, за 6-8 минути. Извадете кюфтетата от тигана и добавете гъбите. Задушете гъбите, до златистокафяво, след което ги залейте с останалите 2 с.л. соев сос. Върнете сотираното зеле в тигана, а след това и кюфтетата. Гарнирайте със запържени листа розмарин и настърган пармезан. Сервирайте, докато е горещо.