Свински кюфтета с кейл

Свински кюфтета с кейл
Тези божествени кюфтета са пълни със сотирано зеле и пармезан, след което се готвят в зехтин, подправен с розмарин за хрупкав завършек.
Време за подготовка:
20 минути
Време за готвене:
20 минути
Порции:
4
Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse
Продукти:
-
3 клонки розмарин
-
6 супени лъжици зехтин
-
1 малка връзка кейл, с отстранени стебла и жилки, нарязана на ситно
-
280 г смлянo свинска месо
-
¼ чаша настърган пармезан, плюс допълнително за поръсване
-
¼ чаша соев сос, разделен
-
½ чаена лъжичка лук на прах
-
280 г малки гъби портобело, с отрязани краища, нарязани на филийки
-
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
-
В тиган добавете розмарина и зехтина. Оставете зехтина да се загрее и розмаринът да се запържи, докато стане хрупкав - около 5 минути. Прецедете зехтина и прехвърлете запържения розмарин върху чиния, застлана с хартиена кърпа. Подправете със сол.
-
В същия тиган добавете 2 супени лъжици от розмариновия зехтин и задушете къдравото зеле за 4-5 минути. Подправете със сол и оставете зелето да изстине напълно. Нарежете на ситно ⅓ от зелето, а останалото оставете настрана.
-
В голяма купа смесете свинското месо, сиренето, 2 супени лъжици соев сос, лука на прах, нарязаното зеле и ½ чаена лъжичка сол. Загрейте тиган и изпържете пробно кюфте в розмариновия зехтин. Ако е необходимо, коригирайте подправките, след това разделете останалата смес на порции от около 2 супени лъжици всяка. Оформете кръгли топки.
-
В същия тиган загрейте останалия розмаринов зехтин. Запържете кюфтетата, докато по-голямата част от повърхността им придобие златистокафяв цвят, за 6-8 минути. Извадете кюфтетата от тигана и добавете гъбите. Задушете гъбите, до златистокафяво, след което ги залейте с останалите 2 с.л. соев сос. Върнете сотираното зеле в тигана, а след това и кюфтетата. Гарнирайте със запържени листа розмарин и настърган пармезан. Сервирайте, докато е горещо.