Шакшука Verde печена на огън в чугунен тиган      

Шакшука има много форми, но първоначално ястието с яйца е станало популярно в Северна Африка и Близкия изток. В нашия вариант на Шакшука се използват кимион и червен пипер, както в традиционната рецепта, но типичният червен доматен сос се заменя със сос от печени на огън физалис, който е изпълнен с опушен аромат и подправки. След като е готово, го гарнираме с авокадо и прясно меко сирене, след което сервираме веднага с хрупкав хляб. Това е чудесен брънч или закуска за вечеря!

 

 

Време за подготовка:

15 минути

 

Време за приготване:
60 минути

 

 

Порции
2-4

 

 

shakshuka-verde-pechena-na-ogan-v-chugunen-tigan

Продукти:

  • 2 супени лъжици зехтин

  • 1 голяма глава лук, накълцана

  • 1 зелена чушка, изпечена

  • 2 чушки халапеньо, изпечени

  • 6 скилидки чесън, накълцани

  • 1,8 кг физалис, изплакнати и изпечени, или 1 консерва физалис (794 г)

  • 2 чаени лъжички кимион

  • 2 чаени лъжички кориандър

  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер

  • 1 1/2 чаена лъжичка сол

  • 1 чаена лъжичка черен пипер

  • 250 мл зеленчуков бульон

  • 25 г кориандър, нарязан на ситно

  • 25 г магданоз, нарязан на ситно

  • 4 яйца

  • 1 авокадо, нарязано на филийки

  • 60 г, натрошено меко сирене

  • Хрупкав хляб за сервиране

 

Начин на приготвяне:


  1. Запечете физалисите. Загрейте газовата си горелка на средно висока температура. Поставете физалисите директно върху решетката на горелката, като ги обръщате от време на време, докато се овъглят равномерно и омекнат, около 3 до 5 минути. Ако не разполагате с газова горелка, нарежете доматите на половина и ги поставете върху набрашнен лист за печене (пергаментът или алуминиевото фолио ще ви спестят време за почистване). Печете на грил за 6 до 8 минути малко над средната позиция на фурната. И при двете приготвяния, след като се изпекат, поставете томатилосите в затваряща се торбичка, след което повторете процеса на печене с чушките и чушките халапеньо.

  2. Извадете физалисите и чушките от торбичката, избършете овъглената кожа с хартиена кърпа и я изхвърлете. Нарежете на ситно физалисите и чушките, след това нарежете на ситно халапеньото и махнете семките (освен ако не обичате пикантно). Оставете настрана.
  1.  Загрейте Емайлирания Чугунен Тиган Hosse ∅28 на средна температура за 3 до 5 минути.
  1.  Добавете зехтина, лука, чушката и халапеньото в тигана и задушавайте, като разбърквате от време на време, докато омекнат, около 5-7 минути. Разбъркайте чесъна и гответе още 1-2 минути.
  1. Добавете печените физалиси, кимиона, кориандъра, червения пипер, солта и черния пипер, след което гответе в продължение на 8-10 минути, като разбърквате от време на време.
  1. Добавете зеленчуковия бульон, оставете да къкри и гответе 10-15 минути, докато сосът леко се сгъсти.
  1. С помощта на лъжица направете шест кладенчета в сместа от физалисите. Разбийте по едно яйце във всяко кладенче, като внимавате да не счупите жълтъците. Намалете температурата на котлона до минимум и покрийте тигана с алуминиево фолио или капак, докато белтъкът стане твърд, а жълтъкът - течен, около 5-7 минути. Ако не обичате течни яйца, оставете ги на котлона, докато се сготвят по ваш вкус.
  1. Отстранете от огъня, поръсете с кориандър и магданоз, добавете нарязано авокадо и меко сирене и украсете с лайм.