Салата от печена тиква цигулка и козе сирене в  чугуненa плоча с винегрет от нар     

Перфектна гарнитура за всяка празнична трапеза, тази изтънчена салата радва небцето с изкусно преливащи се вкусове - от сочната тиква с лек орехов вкус до изразително тръпчивото козе сирене и сладкия и пикантен винегрет от нар.

 

 

Време за подготовка:

15 минути

 

Време за приготване:

30 минути

 

 

Порции
8-10

 

salata-ot-pecheni-tikva-tsigulka-i-koze-sirene-v-chugunena-plocha-s-vinegret-ot-nar

Продукти:

  • 1 малка тиква цигулка, обелена и нарязана на 2.5 см кубчета

  • 120 мл зехтин

  • 1 чаена лъжичка сол

  • 1 чаена лъжичка черен пипер

  • 59 мл сок от нар

  • 1 супена лъжица бял винен оцет

  • 1 супена лъжица мед

  • 1 чаена лъжичка дижонска горчица

  • 30 г нарязани орехи пекани

  • 6 купички салатен пролетен микс

  • 60 г натрошено козе сирене*

  • ½ купичка семена от нар

 

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната на 200℃;

  2. Разбъркайте тиквата с  ½ от зехтина, сол и черен пипер в голяма купа или затварящ се плик.Как да разберете дали сте приключили с месенето: Ако тестото ви все още е много лепкаво, вероятно не е омесено достатъчно. 

  3. Разпределете тиквата равномерно в тавата за печене и печете 25-30 минути, като разбърквате по средата. 

  4. Докато тиквата се пече, разбийте в малка купа сока от нар, останалата ½ от зехтина, белия винен оцет, меда и дижонската горчица. Оставете настрана.

  5. Запечете нарязаните пекани в малък тиган на средно слаб огън за 3-5 минути и ги оставете настрана.

  6. Извадете тиквата от фурната и я оставете да се охлади за около 10 минути.

  7. Сглобете салатата. В голяма купа разбъркайте пролетния микс и тиквата.

  8. Отгоре поръсете с натрошено козе сирене, пекани и семена от нар. Напръскайте с винегрет от нар и сервирайте.

 

*Съвети: За бърз и лесен начин за натрошаване на козе сирене извадете една опаковка от хладилника и я отворете от едната страна. Прекарайте зъбците на вилицата по отворения край на сиренето, за да получите трохи директно върху салатата.