Салата от печена тиква цигулка и козе сирене в чугуненa плоча с винегрет от нар

Салата от печена тиква цигулка и козе сирене в чугуненa плоча с винегрет от нар
Перфектна гарнитура за всяка празнична трапеза, тази изтънчена салата радва небцето с изкусно преливащи се вкусове - от сочната тиква с лек орехов вкус до изразително тръпчивото козе сирене и сладкия и пикантен винегрет от нар.
Време за подготовка:
15 минути
Време за приготване:
30 минути
Порции:
8-10
Сгответе със:
Чугунена Плоча за Печене Hosse
Продукти:
-
1 малка тиква цигулка, обелена и нарязана на 2.5 см кубчета
-
120 мл зехтин
-
1 чаена лъжичка сол
-
1 чаена лъжичка черен пипер
-
59 мл сок от нар
-
1 супена лъжица бял винен оцет
-
1 супена лъжица мед
-
1 чаена лъжичка дижонска горчица
-
30 г нарязани орехи пекани
-
6 купички салатен пролетен микс
-
60 г натрошено козе сирене*
-
½ купичка семена от нар
Начин на приготвяне:
-
Загрейте фурната на 200℃;
-
Разбъркайте тиквата с ½ от зехтина, сол и черен пипер в голяма купа или затварящ се плик.Как да разберете дали сте приключили с месенето: Ако тестото ви все още е много лепкаво, вероятно не е омесено достатъчно.
-
Разпределете тиквата равномерно в тавата за печене и печете 25-30 минути, като разбърквате по средата.
-
Докато тиквата се пече, разбийте в малка купа сока от нар, останалата ½ от зехтина, белия винен оцет, меда и дижонската горчица. Оставете настрана.
-
Запечете нарязаните пекани в малък тиган на средно слаб огън за 3-5 минути и ги оставете настрана.
-
Извадете тиквата от фурната и я оставете да се охлади за около 10 минути.
-
Сглобете салатата. В голяма купа разбъркайте пролетния микс и тиквата.
- Отгоре поръсете с натрошено козе сирене, пекани и семена от нар. Напръскайте с винегрет от нар и сервирайте.
*Съвети: За бърз и лесен начин за натрошаване на козе сирене извадете една опаковка от хладилника и я отворете от едната страна. Прекарайте зъбците на вилицата по отворения край на сиренето, за да получите трохи директно върху салатата.