Пушени пържоли от карфиол с глазура от уиски в чугунен тиган

Пушени пържоли от карфиол с глазура от уиски
Тази фритата на тиган е много полезна: тя не само е вкусно допълнение към късната закуска или перфектно основно ястие за вечеря, но и е пълна със съставки, които можете да намерите на местния фермерски пазар. Освен това не може да бъде по-лесно да се направи.
Време за подготовка:
20 минути
Време за приготване:
25 минути
Порции:
4
Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse
Продукти:
- 2 големи глави карфиол, нарязани на осем пържоли с дебелина 2.5 см
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжичка сол
- ¼ чаена чесън
- ½ чаена лъжичка черен пипер
За опушване:
- чипс от твърда дървесина
Сос от уиски:
- 1 супена лъжица масло
- 1 скилидка чесън, смляна
- 100 гр светлокафява захар
- 2 супени лъжици вода
- 1 супена лъжица уиски
- ¼ чаена лъжичка смлян джинджифил
- 1 чаена лъжичка табаско (по избор)
- ¼ чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
- Полейте карфиола със зехтин и подправете със сол, черен пипер и чесън.
-
Загрейте грила на средно висока температура. Добавете дървени стърготини в съд за опушване и го покрийте с капак, поставяйки го в задната част на грила за около 15 минути със затворен капак. (Трябва да започнете да забелязвате прилично количество дим, излизащ от скарата.) След като започне да дими, включете едната страна на грила на средна температура, като оставете съда за опушване на средно висока температура.
-
Докато грилът загрява, смесете съставките за соса с изключение на маслото и чесъна в малка купа и ги оставете настрана.
-
Намажете решетката с масло и поставете карфиола върху по-горещата страна на скарата.
-
Гответе карфиола за 4 минути от едната страна. Печете 4 минути от другата страна и след това преместете на по-хладната страна на грила. Затворете капака и оставете карфиола да се опуши 10-15 минути, като оставите капака възможно най-дълго затворен.
-
Докато карфиолът се готви, разтопете маслото в Чугуненият тиган на скарата на средна температура. Добавете чесъна и гответе за 1 минута, след което добавете съставките на соса и разбърквайте от време на време, докато карфиолът се пече на скарата.
-
Извадете карфиола и соса от грила. Полейте пържолите от карфиол със соса от уиски и поръсете с лук.