Пушени крилца с уиски в чугунен тиган    

Сладки и пикантни, с малко вкус, тези крилца са чудесни със студена напитка в лятна вече. Ако предпочитате да са по-люти, добавете допълнително табаско към соса от уиски. Вземете няколко салфетки и сервирайте с дресинг от синьо сирене или Дресинг Ранч.

 

 

Време за подготовка:

40 минути

 

Време за приготване:
30 минути

 

 

 

Продукти:

  • 900 г пилешки крилца

  • 3 супена лъжица сол

  • 3 супена лъжица захар

  •  1.9 л вода

  • 2 супени лъжици масло от рапица

  • ½ чаена лъжичка сол

  • 2 супени лъжици царевично нишесте

  • чипс от твърда дървесина за опушване

 

Сос от уиски

  • 1 супена лъжица масло
  • 1 скилидка чесън, смляна
  • 100 г светлокафява захар
  • 2 супени лъжици вода
  • 1 супена лъжица уиски
  • ¼ чаена лъжичка смлян джинджифил
  • 1 чаена лъжичка табаско (по избор) 
  • ¼ чаена лъжичка сол

pusheni-kriltsa-s-uiski-v-chugunen-tigan

 

Начин на приготвяне:


  1. Смесете солта, захарта и водата в голяма купа. Добавете крилцата и ги оставете в хладилника за 30 минути.

  2. Извадете крилата от саламурата и ги подсушете. Разбъркайте в купа със сол и царевично нишесте, докато се покрият равномерно.     

  3. Загрейте грила на средно висока температура. Добавете дървени стърготини в съд за опушене и го покрийте с капак. Поставете съдът за опушване към задната част на грила за около 15 минути със затворен капак. (Трябва да започнете да забелязвате прилично количество дим, излизащо от скарата.) След като съдът за опушване започне да дими, включете едната страна на грила на средна температура и го оставете там.

  4. Докато грилът се загрява, смесете всички съставки на соса, с изключение на маслото и чесъна, в малка купа и ги оставете настрана.

  5. Намажете с масло решетките от хладната страна на скарата.

  6. Поставете крилцата върху скарата и ги оставете да се запекат, докато станат хрупкави и готови, като ги обръщате често - около 15-20 минути. Оставете грила затворен, доколкото е възможно. Това ще позволи на аромата на дима да проникне в крилцата. Следете за възпламеняване и намалете температурата, ако е необходимо.

  7. Поставете Емайлиран чугунен тиган с две дръжки Hosse ∅16 върху скарата откъм по-горещата страна. Разтопете маслото и добавете чесъна. Добавете съставките на соса и разбърквайте от време на време, докато крилцата се готвят, около 10 минути.

  8. Извадете крилцата и соса от грила, за да останат топли. Разбъркайте крилцата със соса и ги украсете с лук.