Пушенa свинска наденичка с ябълки и картофи в чугунен тиган

Пушенa свинска наденичка с ябълки и картофи в чугунен тиган
Комбинацията от пушенa наденичка от свинско месо, карамелизирани ябълки и хрупкави картофи се съчетава чудесно в това есенно ястие.
Време за подготовка:
5 минути
Време за приготване:
40 минути
Порции:
4
Сгответе със:
Емайлиран Чугунен Тиган Hosse Ø28
Продукти:
-
150 г брюкселско зеле, почистено и разрязано на половина
-
2 картофа (с големината на ябълките), обелени и нарязани напречно на 2 см кръгчета
-
5 супени лъжици капки от бекон
-
4 бр., 20 сантиметрови пушени свински наденички, разрязани на половина по дължина и напречно на полумесеци с дебелина 0.5 см
-
4 бр. тръпчиви и твърди ябълка, обелени, изчистени от сърцевината, всяка от тях нарязана напречно на 4 колелца и се поставят във вода с изстискан лимонов сок
-
Кошерна сол и прясно смлян черен пипер
-
2 големи глави шалот, нарязани с дебелина 0.6 см и разполовени на колелца
-
60 мл бренди
-
473 мл пресен непастьоризиран ябълков сайдер
-
57 г несолено краве масло, нарязано на парчета
-
1 супена лъжица нарязан пресен градински чай
-
Захар
-
Качествен червен винен оцет или ябълков оцет
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на най-ниската степен.
- Сложете голям съд с дебело дъно и обилно подсолена вода да заври. (Водата трябва да има вкус на море, а тенджерата трябва да е достатъчно голяма, за да може брюкселското зеле, пуснато във водата, да не пречи на водата да заври). Варете брюкселското зеле на порции, докато омекне, но не прекалено, за да не стане на каша, около 4 минути. Отцедете и оставете настрана.
- Докато брюкселското зеле се готви, поставете картофите в тенджера. Покрийте ги със студена вода и добавете достатъчно сол, за да придадете на водата вкус. Оставете да заври и оставете да къкри, докато омекнат, но не се преварят, за 10-12 минути. Отцедете и оставете настрана.
- Докато картофите се готвят, постепенно загрейте Емайлиран Чугунен Тиган Hosse Ø28 на средно висока температура. Когато се сгорещи, добавете капките от бекон и поставете парчетата наденица с плоската страна надолу (гответе наденицата на порции, за да не препълвате тигана). Не премествайте наденицата, докато тази страна не започне да се карамелизира. Обърнете внимание на това, което ви казват ушите и носът, както и очите ви - с малко практика трябва да можете да разберете кога да обърнете наденицата, без да я гледате. Колбасът е готов за обръщане, когато се чуе звук на изсвирване и щракване и се излъчи мирис на карамел. Обърнете и повторете от другата страна. Прехвърлете го върху тава за печене и го оставете на топло във фурната, докато приготвяте останалата наденица.
- Поставете картофите в тигана с подправките за колбаси и гответе на среден огън, докато станат хрупкави и златистокафяви, по 3-4 минути от всяка страна, като работите на порции, за да не препълвате тигана. Продължавайте да разчитате на сетивата си за мирис и звук. Добавете запържените картофи в тавата за печене с наденицата.
- Увеличете температурата в тигана до висока, добавете брюкселското зеле, срязано надолу, и гответе, докато се карамелизира от тази страна, около 2 минути. Внимавайте да не препълвате тигана. Прехвърлете запърженото брюкселско зеле върху тавата за печене.
- Намалете малко температурата до средно висока, сложете ябълковите пръстени в тигана и ги запечете от двете страни, като в процеса на готвене ги подправяте със сол и черен пипер на вкус. Прехвърлете кръгчетата върху тавата за печене.
- Намалете температурата на слаб огън и добавете лука шалот. Гответе, докато стане прозрачни, като разбърквате често. Добавете брендито и внимателно запалете с дълга запалка (внимавайте за висящи коси или дълги ръкави). Оставете пламъците да угаснат сами. Добавете ябълковия сайдер и намалете течността наполовина. Отстранете тигана от котлона и добавете маслото, докато се смеси напълно. Подправете със сол на вкус. Разбъркайте градинския чай. Опитайте отново за сол и подправете с черен пипер, захар и оцет на вкус.
- Разпределете картофите и ябълките в 4 чинии, като поставите кръгче ябълка върху част от картофите и върху него парчетата колбас. С лъжица подредете брюкселското зеле около чиниите. Полейте всеки компонент със сос и сервирайте.