Прясно обезкостено Пиле с печени зеленчуци в чугунен тиган

Прясно обезкостено Пиле с печени зеленчуци в чугунен тиган
Чугунът е нещо прекрасно - равномерната температура, характерният нагар. Пилето "Spatchcock" е почти толкова любимо, колкото и готвенето в чугунени съдове, защото с поставянето на птицата плоско, получавате равномерен контакт с повърхността и тази златиста, кафява и вкусна кожа за по-малко от 20 минути. Може дори да ви хареса повече от пърженото пиле - по-малко работа, по-малко въглехидрати и мазнини, но също толкова вкусно.
Време за подготовка:
20 минути
Време за приготване:
20 минути
Порции:
4
Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse
Продукти:
-
1 цяло пиле (2–3 кг)
-
2 супени лъжици морска сол
-
1 супена лъжица зеленчукова смес от подправки пипер без сол
-
2 стръка розмарин, само листата отстранени от стъблото и нарязани на едро
-
2 стръка салвия, само листата отстранени от стъблото и нарязани на едро
-
2 стръка риган, само листата отстранени от стъблото и нарязани на едро
-
2 супени лъжици кокосово масло
-
900 гр сладки картофи, с кожица, нарязани на големи кубчета
-
225 гр брюкселско зеле, нарязано на половини
-
1 голяма глава сладък лук, нарязана на средни кубчета
-
2 супени лъжици нарязан на ситно чесън
Начин на приготвяне:
-
Загрейте фурната на 220°C. Намажете 24–28 см чугенен тиган с малко зехтин.
-
Измийте и изсушете цялото пиле отвътре и отвън. Поставете пилето на дъска за рязане със гърдите надолу, като вратът е обърнат настрани от вас.
-
С помощта на остра и здрава кухненска ножица отрежете гръбнака от едната страна на опашката до шията, след което повторете от другата страна, докато гръбнакът се отстрани лесно.
-
Разположете пилето на плоска повърхност и втрийте обилно сол и зеленчуковата смес от подправки пипер във вътрешността на пилето, след което разпръснете половината от розмарина, салвията и ригана отвътре.
-
Обърнете пилето с гърдите нагоре и натрийте кожата с 1 супена лъжица кокосово масло. Добавете останалата част от солта, подправката и билките.
-
В голяма купа смесете сладките картофи, брюкселското зеле, лука и чесъна с останалото кокосово масло.
-
Подредете зеленчуците в един слой в чугенения тиган, след това поставете сплесканото пиле равномерно върху зеленчуците.
-
Поставете пилето във фурната и го печете за 20 минути или докато най-дебелата част на пилето достигне 74°C, а зеленчуците станат меки, когато се прободят с вилица. Извадете тигана от фурната и оставете соковете да се преразпределят преди сервиране.