Прясно обезкостено Пиле с печени зеленчуци в чугунен тиган 

Чугунът е нещо прекрасно - равномерната температура, характерният нагар. Пилето "Spatchcock" е почти толкова любимо, колкото и готвенето в чугунени съдове, защото с поставянето на птицата плоско, получавате равномерен контакт с повърхността и тази златиста, кафява и вкусна кожа за по-малко от 20 минути. Може дори да ви хареса повече от пърженото пиле - по-малко работа, по-малко въглехидрати и мазнини, но също толкова вкусно.

 

 

Време за подготовка:
20 минути

 

Време за приготване:
20 минути

 

 

Порции
4

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

 

Продукти:

  • 1 цяло пиле (2–3 кг)

  • 2 супени лъжици морска сол

  • 1 супена лъжица зеленчукова смес от подправки пипер без сол

  • 2 стръка розмарин, само листата отстранени от стъблото и нарязани на едро

  • 2 стръка салвия, само листата отстранени от стъблото и нарязани на едро

  • 2 стръка риган, само листата отстранени от стъблото и нарязани на едро

  • 2 супени лъжици кокосово масло

  • 900 гр сладки картофи, с кожица, нарязани на големи кубчета

  • 225 гр брюкселско зеле, нарязано на половини

  • 1 голяма глава сладък лук, нарязана на средни кубчета

  • 2 супени лъжици нарязан на ситно чесън

 

Pile-Spatchcock-s-pecheni-zelenchutsi-v-chugunen-tigan

 

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната на 220°C. Намажете 24–28 см чугенен тиган с малко зехтин.

  2. Измийте и изсушете цялото пиле отвътре и отвън. Поставете пилето на дъска за рязане със гърдите надолу, като вратът е обърнат настрани от вас.

  3. С помощта на остра и здрава кухненска ножица отрежете гръбнака от едната страна на опашката до шията, след което повторете от другата страна, докато гръбнакът се отстрани лесно.

  4. Разположете пилето на плоска повърхност и втрийте обилно сол и зеленчуковата смес от подправки пипер във вътрешността на пилето, след което разпръснете половината от розмарина, салвията и ригана отвътре.

  5. Обърнете пилето с гърдите нагоре и натрийте кожата с 1 супена лъжица кокосово масло. Добавете останалата част от солта, подправката и билките.

  6. В голяма купа смесете сладките картофи, брюкселското зеле, лука и чесъна с останалото кокосово масло.

  7. Подредете зеленчуците в един слой в чугенения тиган, след това поставете сплесканото пиле равномерно върху зеленчуците.

  8. Поставете пилето във фурната и го печете за 20 минути или докато най-дебелата част на пилето достигне 74°C, а зеленчуците станат меки, когато се прободят с вилица. Извадете тигана от фурната и оставете соковете да се преразпределят преди сервиране. 

Pile-Spatchcock-s-pecheni-zelenchutsi-v-chugunen-tigan