Пица Маргарита на скара

​​​​​​

Сос Маринара, алпийско сирене чедър и нарязан пресен босилек се комбинират прекрасно, за да се получи лека и вкусна пица, приготвена на скара.

 

Време за подготовка:
10 минути

 

Време за приготване:
50 минути

 

 

Порции
2

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

 

Продукти:

  • 280 гр топка тесто за пица, втасало на стайна температура;
  • Брашно за поръсване;
  • Грис или царевично брашно за поръсване;
  • ⅓ чаша сос Маринара;
  • 90 гр настърган чедър;
  • 4 супени лъжици нарязан пресен босилек;

 

Начин на приготвяне:


  1. Предварително загрейте грила или скарата за директно печене на висока температура. Температурният сензор трябва да показва 260°C.
  2. Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност. Внимателно разстелете тестото с върховете на пръстите и страните на ръцете си, като държите възможно най-много въздух във външния край на кората. Разтеглете тестото (или разточете с точилка) в кръг с размер, който пасва на вашия чугунен тиган.
  3. Поръсете леко грис на дъното на тигана. Поставете тестото за пица в подготвения тиган. Разстелете маринарата върху тестото за пица, като оставите неподправена ивицата за кората. Поръсете с чедър. 
  4. Поставете тигана върху грила или скарата и затворете капака. Оставете пицата да се готви, като периодично отворяте,за да завъртите тигана по посока на часовниковата стрелка. Пицата е готова когато се надуе, дъното стане хрупкаво и покафенее, коричката започне да покафенява и сиренето се разтопи. След като я извадите плъзнете пицата върху дъската за рязане с помощта на шпатула. Поръсете с босилек. Нарежете и сервирайте.

Бележка: За да оставите тестото да втаса, оформете тестото на топка с две ръце като го натискате върху работната повърхност. Това ще стегне повърхността на тестото. Поставете го върху повърхност, поръсена с брашно, и покрийте с найлоново фолио, което е покрито със спрей за готвене. Оставете да втаса 40-90 минути, преди да разтегнете в стъпка 2.