Пилешки бутчета с макарони Ризони, лимон и спанак

​​​​​​

Това свежо и успокояващо ястие, което има впечатляващ вкус, може да бъде приготвено и поставено в чинията за по-малко от час. Пълна с ярки аромати като лимон, чесън и розмарин, тази рецептата е перфектното допълнение към седмичното ви меню. 

 

Време за подготовка:
10 минути

 

Време за приготване:
45 минути

 

 

Порции
4-6

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

 

Продукти:

  • 6 пилешки бутчета с кост;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • ½ чаена лъжичка черен пипер;
  • ½ чаена лъжичка чесън на прах;
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • 4 скилидки чесън, смлени;
  • 1 шалот, нарязан на тънко;
  • 1 чаша орзо(макарони Ризони), неварено;
  • 3 ½ чаши пилешки бульон;
  • 2 супени лъжици пресен розмарин;
  • 1 супена лъжица лимонова кора;
  • 2 чаши спанак, неварен;
  • 2 супени лъжици лимонов сок;
  • настърган пармезан, за гарнитура;
  • пресен розмарин, за гарнитура;
  • резени лимон, за гарнитура;
  • червен пипер на люспи, за гарнитура;
  • магданоз, за ​​гарнитура.

 

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната до 200°C.
  2. Загрейте чугунения тиган на средно висока температура, около 5 минути.
  3. Овкусете пилето от всички страни със сол, черен пипер и чесън на прах.
  4. Добавете масло и запържете пилето с кожата надолу, докато кожата стане златистокафява и хрупкава, 4-5 минути.
  5. Обърнете пилето и гответе за 4-5 минути. Оставете пилето настрана в чиния. 
  6. Намалете топлината до средна и добавете чесън и шалот за 1-2 минути.
  7. Добавете суровото орзо(макароните Ризони), розмарина и лимоновата кора. Разбъркайте 1-2 минути, след това добавете пилешкия бульон и оставете да заври.
  8. Намалете температурата и покрийте, докато бульонът се поеме от орзото, около 12-15 минути.
  9. Добавете спанака и лимоновия сок, и разбърквайте малко по малко, докато омекнат.
  10. Добавете пилето с кожата нагоре и печете, докато пилето се сготви и кожата стане хрупкава около 5-7 минути.
  11. Поръсете със сирене и червен пипер на люспи, и гарнирайте с резени лимон, розмарин и магданоз.