Пиле под капак в чугунен тиган с две дръжки  

Тази класическа рецепта за пилешко месо се състои от малко съставки, но всяка хапка съдържа толкова много вкус. Тайната? Теглото! Слагаме прясното пиле между два тигана, за да може повече месо да влезе в контакт с нагорещеният чугун, което води до хрупкава кожа и крехко, сочно пиле, добре подправена с подправки по свой вкус. Само не пропускайте мариноването!

 

 

Време за подготовка:

45 минути, плюс мариноване

 

Време за приготване:
40 минути

 

 

Порции
4-6

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

 

Продукти:

  • 1 цяло прясно пиле (около 2 кг)

  • 4 супени лъжици зехтин

  • 2 супени лъжица подправки за пиле (сол, чесън, кокосова захар, червен пипер, лук, черен пипер, лют червен пипер, магданоз, пушен пипер) плюс още за поръсване

  • Мащерка или розмарин, за украса

 

Марината:

  • 950 мл вода

  • 39 гр кошер сол

  • 2 супени лъжици захар

  • 2 дафинови листа

  • 4 стръка прясна мащерка

  • 2 стръка розмарин

  • 1 чаена лъжица черен пипер на зърна

/Pile-pod-kapak-v-chugunen-tigan-s-dve-drazhki

Начин на приготвяне:


  1. Мариновайте пилето: В голяма купа смесете водата, кошер солта, захарта, дафиновите листа, мащерката, розмарина и черния пипер. Разбъркайте, докато солта и захарта се разтворят. Поставете прясното пилето в марината, като се уверите, че е напълно потопено. Покрийте и охладете в хладилника за поне 2 часа или за една нощ.

  2. Подгответе пилето: След като пилето е мариновано, извадете го от течността и го изсушете с хартиени кърпи. Смесете 2 супени лъжици зехтин със сместа от подправките за пиле. Натрийте пилето щедро от двете страни и оставете да почине непокрито за 20–30 минути. Поръсете с още смес от подправките за пиле.

  3. Гответе пилето между два тигана: Загрейте фурната на 220°C. Загрейте чугунен тиган на слаб огън от 3 до 5 минути. Добавете зехтин в тигана и поставете пилето с кожата надолу.

  4. Поставете друг тежък тиган върху пилето, за да го притиснете (идеално е да е с подобен размер на пилето). Гответе за около 5-7 минути, докато кожата стане хрупкава и златистокафява.

  5. Отстранете горния тиган, обърнете пилето и поставете тигана отново върху него. Прехвърлете тиганите и пилето в предварително загрятата фурна. Печете за около 20-25 минути.

  6. Отстранете горния тиган и продължете да готвите, докато кожата стане хрупкава, а вътрешната температура достигне 74°C в най-дебелата част на месото. Извадете от фурната и оставете да почине за 5-10 минути, преди да сервирате.