Перфектно изпечени пилешки гърди на скара в чугунен грил тиган

Перфектно изпечени пилешки гърди на скара в чугунен грил тиган
Пилешките гърди на скара са класика, която всеки готвач трябва да умее да приготвя. Но тъй като са толкова постни, те често се изсушават, стават гумени и твърди. Проста саламура от сол и захар е идеалното решение. Солта омекотява месото, като разгражда твърдите протеини, а захарта добавя аромат и помага на месото да покафенее, гарантирайки сочни и крехки пилешки гърди, които могат да се съчетаят с почти всичко.
Време за подготовка:
1,5 часа
Време за приготване:
18-20 минути
Порции:
4
Сгответе със:
Чугунен грил тиган Hosse
Продукти:
-
4 бр пилешки гърди
-
4 чаши вода
-
2 супени лъжици сол
-
50 г захар
-
2 супени лъжици зехтин
-
½ чаена лъжичка черен пипер
-
½ чаена лъжичка сух чесън
-
2 кубчета лед
Начин на приготвяне:
-
Разтворете солта и захарта във водата и накиснете пилето за 30-60 минути (Внимавайте да не накиснете прекалено дълго, защото месото може да стане прекалено солено на вкус!)
-
Загрейте квадратен чугунен грил тиган на средно висока температура за 5 минути. Загрейте фурната на 160°C.
-
Отцедете пилето, подсушете го и го натрийте със зехтин, чесън и черен пипер.
-
Запържете пилето за 2 минути от всяка страна. Добавете кубчета лед в тигана и го преместете във фурната. Печете за 18-20 минути или докато пилето достигне вътрешна температура от 66°C.
-
Отстранете от огъня и оставете да почине 5 минути, преди да разрежете.