Перфектно изпечени пилешки гърди на скара в чугунен грил тиган   

Пилешките гърди на скара са класика, която всеки готвач трябва да умее да приготвя. Но тъй като са толкова постни, те често се изсушават, стават гумени и твърди. Проста саламура от сол и захар е идеалното решение. Солта омекотява месото, като разгражда твърдите протеини, а захарта добавя аромат и помага на месото да покафенее, гарантирайки сочни и крехки пилешки гърди, които могат да се съчетаят с почти всичко. 

 

 

Време за подготовка:

1,5 часа

 

Време за приготване:
18-20 минути

 

 

Порции
4

 

Сгответе със:
Чугунен грил тиган Hosse

 

 

Продукти:

  • 4 бр пилешки гърди

  • 4 чаши вода

  • 2 супени лъжици сол

  • 50 г захар

  • 2 супени лъжици зехтин

  • ½ чаена лъжичка черен пипер

  • ½ чаена лъжичка сух чесън

  • 2 кубчета лед

 

 

Начин на приготвяне:


  1. Разтворете солта и захарта във водата и накиснете пилето за 30-60 минути (Внимавайте да не накиснете прекалено дълго, защото месото може да стане прекалено солено на вкус!)

  2. Загрейте квадратен чугунен грил тиган на средно висока температура за 5 минути. Загрейте фурната на 160°C.

  3. Отцедете пилето, подсушете го и го натрийте със зехтин, чесън и черен пипер.

  4. Запържете пилето за 2 минути от всяка страна. Добавете кубчета лед в тигана и го преместете във фурната. Печете за 18-20 минути или докато пилето достигне вътрешна температура от 66°C.

  5. Отстранете от огъня и оставете да почине 5 минути, преди да разрежете.

 

    perfektnoizpecheni-pileshki-gardi-na-skara-v-chugunen-gril-tigan