Печени ребра със загар в чугунен тиган

Печени ребра със загар в чугунен тиган
Впечатлете гостите си с печено месо с падащи кости и ароматни зеленчуци, когато направите това ястие централна част от празничната си вечеря. Подгответе термометър за незабавно отчитане, за да проверите готовността на печеното и да избегнете препичане. А докато се готви, сервирайте на гостите си печено бри и любимото си Каберне Совиньон.
Време за подготовка:
8 часа
Време за приготване:
2 часа и 35 минути
Порции:
4-6
Сгответе със:
Емайлиран Чугунен Тиган Hosse Ø28
Продукти:
-
1 обезкостено печено ребро(2-2,7 кг)
-
230 г кошерна сол
-
5 скилидки чесън, нарязани
-
2 глави шалот, нарязани на ситно
-
2 супени лъжици розмарин
-
1 супена лъжица риган
-
2 чаени лъжички мащерка
-
1 супена лъжица Дижонска горчица
-
2 чаени лъжички счукан черен пипер
-
3 супени лъжици зехтин
-
4 големи моркова, обелени и нарязани на 2-3 см парчета
-
4 големи стръка целина, нарязани на 2-3 см парчета
-
2 средно големи глави червен лук, нарязани на ситно
-
сос от хрян, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Поставете ребрата върху решетка и ги посолете.
- Оставете в хладилника за една нощ или до един ден.
- Загрейте фурната до 210℃.
- Пюрирайте чесъна и шалота, след което ги смесете с горчицата, 1 с.л. зехтин, розмарин, риган, мащерка и начупен черен пипер. Оставете настрана.
- Загрейте тигана на средно висока температура за 5 минути.
- Отстранете излишната сол от печеното и поръсете с черен пипер.
- Добавете останалите 2 с.л. зехтин в тигана и запържете печеното от всички страни по 3-4 минути от всяка страна.
- Извадете печеното от тигана, добавете зеленчуците и ги разбъркайте, за да се покрият с соса от говеждото месо.
- Върнете печеното в тигана и го намажете със сместа от чесън и шалот.
10. Поставете тигана във фурната и печете 25 минути.
- Намалете температурата на фурната на 160℃ и продължете да печете за 1 час и 35 минути.
- Печете, докато термометърът за незабавно отчитане достигне 51,5℃ или желаната от вас температура.
- Извадете от фурната и оставете да почине за 15 минути, преди да сервирате.
- Нарежете и поднесете върху зеленчуците, полейте с лъжица от соса в тигана и, ако желаете, поднесете с хрян.