Печени ребра със загар в чугунен тиган  

Впечатлете гостите си с печено месо с падащи кости и ароматни зеленчуци, когато направите това ястие централна част от празничната си вечеря. Подгответе термометър за незабавно отчитане, за да проверите готовността на печеното и да избегнете препичане. А докато се готви, сервирайте на гостите си печено бри и любимото си Каберне Совиньон.

 

 

Време за подготовка:

8 часа

 

Време за приготване:

2 часа и 35 минути

 

 

Порции
4-6

 

 

Продукти:

  • 1 обезкостено печено ребро(2-2,7 кг)

  • 230 г кошерна сол

  • 5 скилидки чесън, нарязани

  • 2 глави шалот, нарязани на ситно

  • 2 супени лъжици розмарин

  • 1 супена лъжица риган

  • 2 чаени лъжички мащерка

  • 1 супена лъжица Дижонска горчица

  • 2 чаени лъжички счукан черен пипер

  • 3 супени лъжици зехтин

  • 4 големи моркова, обелени и нарязани на 2-3 см парчета

  • 4 големи стръка целина, нарязани на 2-3 см парчета

  • 2 средно големи глави червен лук, нарязани на ситно

  • сос от хрян, за сервиране

pecheni-rebra-v-chugunen-tigan

 

Начин на приготвяне:


  1. Поставете ребрата върху решетка и ги посолете.                                                                                                                                                                                   
  1. Оставете в хладилника за една нощ или до един ден.
  1. Загрейте фурната до 210℃.
  1. Пюрирайте чесъна и шалота, след което ги смесете с горчицата, 1 с.л. зехтин, розмарин, риган, мащерка и начупен черен пипер. Оставете настрана.
  1. Загрейте тигана на средно висока температура за 5 минути.  
  1. Отстранете излишната сол от печеното и поръсете с черен пипер.         
  1. Добавете останалите 2 с.л. зехтин в тигана и запържете печеното от всички страни по 3-4 минути от всяка страна. 
  1. Извадете печеното от тигана, добавете зеленчуците и ги разбъркайте, за да се покрият с соса от говеждото месо. 
  1. Върнете печеното в тигана и го намажете със сместа от чесън и шалот. 

     10. Поставете тигана във фурната и печете 25 минути.

  1. Намалете температурата на фурната на 160℃ и продължете да печете за 1 час и 35 минути.     
  1. Печете, докато термометърът за незабавно отчитане достигне 51,5℃ или желаната от вас температура.
  1. Извадете от фурната и оставете да почине за 15 минути, преди да сервирате. 
  1. Нарежете и поднесете върху зеленчуците, полейте с лъжица от соса в тигана и, ако желаете, поднесете с хрян.