Печени кореноплодни зеленчуци с мед и розмарин в чугунен тиган   

Зимата е идеалното време за приготвянето на печени кореноплодни зеленчуци. Питате се какво е кореноплоден зеленчук? Кореноплодните зеленчуци са зеленчуци, на които ядливите им части винаги растат под земята. Примери за кореноплодни зеленчуци са цвеклото, репичките, ряпата и морковите. Цвеклото и ряпата имат естествена сладост, която се съчетава идеално със сладко-солената глазура от мед и розмарин, с която ще бъдат намазани преди печене. Сладко, вкусно и здравословно. В тази рецепта се използват цвекло, ряпа и репички. Пропуснахме морковите, въпреки че ако искате да ги добавите, те биха били подходящи. 

 

 

Време за подготовка:

20 минути

 

Време за приготване:
45 минути

 

 

Порции
4-6

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse ∅24

 

 

Продукти:

  • 168 г мед 

  • 1 супена лъжица розмарин, накълцан

  • 1 ч.л. сол

  • 1 ч.л. смлян черен пипер

  • 1 супена лъжица сос Уорчестър 

  • 3 супени лъжици масло от авокадо

  • 4 средно големи глави червено цвекло, обелени и нарязани на клинове

  • 4 средно големи глави жълто цвекло, обелени и нарязани на клинове

  • 4 средно големи глави репи, обелени и нарязани на клинове 

  • 1 връзка (около 12) репички, разполовени

pecheni-korenoplodni-zelenchutsi-s-med-i-rozmarin-v-chugunen-tigan

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната на 185°C. В голяма купа добавете меда, розмарина, солта, смления черен пипер, соса Уорчестър и 2 с.л. от маслото от авокадо. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре. Добавете червеното цвекло, жълтото цвекло, ряпата и репичките в купата. Разбъркайте зеленчуците в купата с глазурата, докато се покрият напълно.

  2. Покрийте вътрешността на Чугунен тиган Hosse ∅24 с останалата супена лъжица масло от авокадо. Изсипете съдържанието на купата за смесване в тигана и разпределете зеленчуците равномерно. Преместете тигана в предварително загрятата фурна и печете непокрит 45 минути.

  3. Внимателно извадете тигана от фурната и оставете да престои 5 минути, преди да сервирате.

Професионален съвет: Пригответе червеното цвекло последно. То има склонност да оцветява всичко в лилаво. Освен това пресните билки и подправки правят всичко по-вкусно.

    pecheni-korenoplodni-zelenchutsi-s-med-i-rozmarin-v-chugunen-tigan