Печени кореноплодни зеленчуци с мед и розмарин в чугунен тиган

Печени кореноплодни зеленчуци с мед и розмарин в чугунен тиган
Зимата е идеалното време за приготвянето на печени кореноплодни зеленчуци. Питате се какво е кореноплоден зеленчук? Кореноплодните зеленчуци са зеленчуци, на които ядливите им части винаги растат под земята. Примери за кореноплодни зеленчуци са цвеклото, репичките, ряпата и морковите. Цвеклото и ряпата имат естествена сладост, която се съчетава идеално със сладко-солената глазура от мед и розмарин, с която ще бъдат намазани преди печене. Сладко, вкусно и здравословно. В тази рецепта се използват цвекло, ряпа и репички. Пропуснахме морковите, въпреки че ако искате да ги добавите, те биха били подходящи.
Време за подготовка:
20 минути
Време за приготване:
45 минути
Порции:
4-6
Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse ∅24
Продукти:
-
168 г мед
-
1 супена лъжица розмарин, накълцан
-
1 ч.л. сол
-
1 ч.л. смлян черен пипер
-
1 супена лъжица сос Уорчестър
-
3 супени лъжици масло от авокадо
-
4 средно големи глави червено цвекло, обелени и нарязани на клинове
-
4 средно големи глави жълто цвекло, обелени и нарязани на клинове
-
4 средно големи глави репи, обелени и нарязани на клинове
-
1 връзка (около 12) репички, разполовени
Начин на приготвяне:
-
Загрейте фурната на 185°C. В голяма купа добавете меда, розмарина, солта, смления черен пипер, соса Уорчестър и 2 с.л. от маслото от авокадо. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре. Добавете червеното цвекло, жълтото цвекло, ряпата и репичките в купата. Разбъркайте зеленчуците в купата с глазурата, докато се покрият напълно.
-
Покрийте вътрешността на Чугунен тиган Hosse ∅24 с останалата супена лъжица масло от авокадо. Изсипете съдържанието на купата за смесване в тигана и разпределете зеленчуците равномерно. Преместете тигана в предварително загрятата фурна и печете непокрит 45 минути.
-
Внимателно извадете тигана от фурната и оставете да престои 5 минути, преди да сервирате.
Професионален съвет: Пригответе червеното цвекло последно. То има склонност да оцветява всичко в лилаво. Освен това пресните билки и подправки правят всичко по-вкусно.