Печен чеснов хляб

​​​​​​

Когато отчупите филия от този хляб, ще бъдете посрещнати с парченца печен чесън, поставени в пухкавото тесто. Съчетава се добре с паста или като самостоятелно предястие.

 

Време за подготовка:
2 часа

 

Време за приготване:
40-45 минути

 

 

Порции
8

 

Сгответе със:
Чугунена тенджера Hosse

 

 

Продукти:

 

Чесъна:

  • 1 глава чесън, обелена;
  • ¼ чаена лъжичка сол;
  • 1 чаена лъжичка зехтин.

 

 

Хляба:

  • 2¼ чаени лъжички разтворима или суха мая;
  • 2 супени лъжици захар;
  • 1½ чаши вода, хладка;
  • 2 чаени лъжички сол;
  • 1 глава чесън, печен;
  • 4 чаши брашно за хляб;
  • 1 супена лъжица зехтин.

 

Начин на приготвяне:


  1. Поставете фурната на 200°C. Увийте чесъна в алуминиево фолио и печете за 30 минути.
  2. Комбинирайте маята, захарта и водата и оставете да престои 5 минути. Добавете печения чесън и сол към водната смес. С помощта на дървена лъжица бавно разбъркайте брашното, докато брашното се поеме напълно. Тестото ще бъде мокро и лепкаво.
  3. Преместете тестото в намаслена купа и намажете с една супена лъжица зехтин. Покрийте с найлоново фолио и поставете на топло място, докато втаса, 1 час.
  4. Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете на правоъгълник. Вземете два ъгъла на тестото и прегънете правоъгълника наполовина. Повторете 3 пъти.
  5. Оформете тестото на топка и го поставете в добре набрашнена средна купа за смесване. Оставете да втаса 30 минути.
  6. Докато тестото втасва, загрейте фурната до 230°C с чугунената тенджера (и капак) вътре.
  7. След като втаса тестото, извадете горещата чугунена тенджера Hosse и внимателно поставете тестото вътре. Бързо и внимателно направете разрез с дълбочина 0,5 см напречно в горната част на тестото с остър нож. Покрийте с предварително загрятия капак и печете 30 минути.
  8. Открийте и печете още 10-15 минути.
  9. Оставете хляба да се охлади за 20 минути върху решетка, преди да го нарежете.