Печен чеснов хляб
10 март
0 Коментар(и)
834 Видяно
Печен чеснов хляб
Когато отчупите филия от този хляб, ще бъдете посрещнати с парченца печен чесън, поставени в пухкавото тесто. Съчетава се добре с паста или като самостоятелно предястие.
Време за подготовка:
2 часа
Време за приготване:
40-45 минути
Порции:
8
Сгответе със:
Чугунена тенджера Hosse
Продукти:
Чесъна:
- 1 глава чесън, обелена;
- ¼ чаена лъжичка сол;
- 1 чаена лъжичка зехтин.
Хляба:
- 2¼ чаени лъжички разтворима или суха мая;
- 2 супени лъжици захар;
- 1½ чаши вода, хладка;
- 2 чаени лъжички сол;
- 1 глава чесън, печен;
- 4 чаши брашно за хляб;
- 1 супена лъжица зехтин.
Начин на приготвяне:
- Поставете фурната на 200°C. Увийте чесъна в алуминиево фолио и печете за 30 минути.
- Комбинирайте маята, захарта и водата и оставете да престои 5 минути. Добавете печения чесън и сол към водната смес. С помощта на дървена лъжица бавно разбъркайте брашното, докато брашното се поеме напълно. Тестото ще бъде мокро и лепкаво.
- Преместете тестото в намаслена купа и намажете с една супена лъжица зехтин. Покрийте с найлоново фолио и поставете на топло място, докато втаса, 1 час.
- Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете на правоъгълник. Вземете два ъгъла на тестото и прегънете правоъгълника наполовина. Повторете 3 пъти.
- Оформете тестото на топка и го поставете в добре набрашнена средна купа за смесване. Оставете да втаса 30 минути.
- Докато тестото втасва, загрейте фурната до 230°C с чугунената тенджера (и капак) вътре.
- След като втаса тестото, извадете горещата чугунена тенджера Hosse и внимателно поставете тестото вътре. Бързо и внимателно направете разрез с дълбочина 0,5 см напречно в горната част на тестото с остър нож. Покрийте с предварително загрятия капак и печете 30 минути.
- Открийте и печете още 10-15 минути.
- Оставете хляба да се охлади за 20 минути върху решетка, преди да го нарежете.