Палачинки с портокаловo масло и бренди
Палачинки с портокалово масло и бренди
Напълнете тези палачинки с кремообразно домашно портокалово масло и ги залейте с пламтящо бренди, за да впечатлите гостите на масата.
Време за подготовка:
10 минути
Време за приготване:
30 минути
Порции:
7-8
Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse
Продукти:
За портокаловото масло:
- 5 супени лъжици несолено масло, омекотено;
- 5 супени лъжици захар, разделени;
- 2 супени лъжици портокалови корички;
- 2 супени лъжици портокалов сок;
- ¼ чаша ликьор;
- 2 супени лъжици бренди.
За палачинките:
- 2 големи яйца;
- 1 чаша пълномаслено мляко;
- ⅔ чаша универсално брашно;
- 4 супени лъжици разтопено масло, разделено;
- 1 супена лъжица захар;
- ½ чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне:
Палачинките:
- Разбийте яйцето, млякото, брашното, 2 супени лъжици разтопено масло,
захарта и солта до гладкост. - Загрейте чугунения тиган на среден огън за 5 минути.
Намажете тигана с масло. Изсипете достатъчно смес,
за да покриете дъното на тигана, приблизително ⅓ чаша. - Завъртете тигана, за да покриете дъното със сместа.
Гответе 1-2 минути и обърнете. Гответе още 1 минута и извадете върху
дъска за рязане.
Портокаловото масло и сервиране:
Смесете продуктите, за да получите портокаловото масло - 4 супени лъжици захар, портокаловите корички и портокаловия сок.
Загрейте фурната за печене. Поставете една чаена лъжичка портокалово масло в центъра на палачинката. Сгънете я наполовина и след това отново наполовина. Повторете с останалите палачинки.
Върнете палачинките в тигана и ги поръсете с останалата супена лъжица захар. Печете, докато захарта започне да се карамелизира, след което извадете от фурната.
Загрейте брендито и ликьора в малка тенджера на много слаб огън, 1-2 минути, след което я свалете от огъня.
Внимателно запалете сместа от соса със запалка с дълга дръжка и изсипете сместа върху палачинките в тигана. Оставете пламъка да изгори напълно. Сервирайте, след като пламъкът изгасне.