Палачинки с портокалово масло и бренди

​​​​​​

Напълнете тези палачинки с кремообразно домашно портокалово масло и ги залейте с пламтящо бренди, за да впечатлите гостите на масата.

 

Време за подготовка:
10 минути

 

Време за приготване:
30 минути

 

 

Порции
7-8

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

 

Продукти:

 

За портокаловото масло:

  • 5 супени лъжици несолено масло, омекотено;
  • 5 супени лъжици захар, разделени;
  • 2 супени лъжици портокалови корички;
  • 2 супени лъжици портокалов сок;
  • ¼ чаша ликьор;
  • 2 супени лъжици бренди.

 

 

За палачинките:

  • 2 големи яйца;
  • 1 чаша пълномаслено мляко;
  • ⅔ чаша универсално брашно;
  • 4 супени лъжици разтопено масло, разделено;
  • 1 супена лъжица захар;
  • ½ чаена лъжичка сол.

 

Начин на приготвяне:


 

Палачинките:

  1. Разбийте яйцето, млякото, брашното, 2 супени лъжици разтопено масло,
    захарта и солта до гладкост.
  2. Загрейте чугунения тиган на среден огън за 5 минути.
    Намажете тигана с масло. Изсипете достатъчно смес,
    за да покриете дъното на тигана, приблизително ⅓ чаша.
  3. Завъртете тигана, за да покриете дъното със сместа.
    Гответе 1-2 минути и обърнете. Гответе още 1 минута и извадете върху
    дъска за рязане.

 

Портокаловото масло и сервиране:

Смесете продуктите, за да получите портокаловото масло - 4 супени лъжици захар, портокаловите корички и портокаловия сок.

Загрейте фурната за печене. Поставете една чаена лъжичка портокалово масло в центъра на палачинката. Сгънете я наполовина и след това отново наполовина. Повторете с останалите палачинки.

Върнете палачинките в тигана и ги поръсете с останалата супена лъжица захар. Печете, докато захарта започне да се карамелизира, след което извадете от фурната.

Загрейте брендито и ликьора в малка тенджера на много слаб огън, 1-2 минути, след което я свалете от огъня.

Внимателно запалете сместа от соса със запалка с дълга дръжка и изсипете сместа върху палачинките в тигана. Оставете пламъка да изгори напълно. Сервирайте, след като пламъкът изгасне.