Мариновани зеленчуци на скара

​​​​​​

Кое ястие е по-лятно от един тиган със зеленчуци на скара? С малко зехтин, чесън, билки и дъх на лимон, тези мариновани зеленчуци са перфектната добавка към всяко ястие.

 

Време за подготовка:
10 минути

 

Време за приготване:
20-25 минути

 

 

Порции
4-6

 

Сгответе със:
Чугунена купа Hosse

 

 

Продукти:

 

Зеленчуци:

  • 1 глава червен лук;
  • 1 червена чушка;
  • 1 жълта чушка;
  • 1 тиквичка;
  • 1 глава броколи, нарязани на парчета;

 

 

Марината:

  • ⅓ чаша лимонов сок;
  • ¼ чаша зехтин;
  • 1 супена лъжица ябълков оцет;
  • 4 скилидки чесън, смлени;
  • 2 супени лъжици сух розмарин;
  • ½ чаена лъжичка сол;
  • ¼ чаена лъжичка люспи от червен пипер (по избор)
    гарнирайте с резени лимон

 

Начин на приготвяне:


  1. Комбинирайте съставките за марината в затваряща се найлонова торбичка.
  2. Нарежете зеленчуците на парчета от 3 см.
  3. Добавете зеленчуците към марината и разклатете добре. Приберете в хладилник за 30 минути.
  4. Загрейте грила на средно силен огън за 10 минути при затворен капак. Добавете решетката за грил и затворете, за да я загреете за 5 минути.
  5. След предварително загряване на грила/скарата добавете маринованите зеленчуци. Гответе спокойно 5 минути. Разбъркайте зеленчуците и продължете да готвите, докато достигнат желаното ниво на готовност.
  6. Свалете от огъня и изстискайте лимон върху зеленчуците. Поръсете със сол и сервирайте.