Лазаня в чугунен тиган   

Когато навън застудее, обичаме да се усамотяваме с утешителни рецепти. Тази рецепта за лазаня в чугунен тиган е победа за всички. Използваме италиански колбаси вместо смляно говеждо месо, за да добавим богат вкус, след което слагаме любимия си сос маринара и мечтаната смес от сирена: рикота, пармезан и моцарела. 

 

 

Време за подготовка:

15 минути

 

Време за приготване:
50 минути

 

 

Порции
4-6

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

/lazanya-v-chugunen-tigan

Продукти:

  • 1 супена лъжица зехтин

  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно

  • 450 гр италианска наденица

  • Сол и черен пипер на вкус

  • ¼ чаена лъжичка люспи от червен пипер

  • 5 скилидки чесън, накълцани

  • 1 буркан с вместимост 946 мл със сос маринара

  • 120 мл пилешки бульон

  • 60 гр спанак, нарязан на ситно

  • 415 гр сирене рикота

  • 1 яйце

  • 50 гр сирене пармезан

  • 10 гр босилек, нарязан на ситно

  • 8 кори за лазаня

  • 450 гр настъргана моцарела, плюс малко повече

 

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната на 175°C.

  2. Загрейте тигана на средна температура с 1 супена лъжица зехтин. Добавете лука и го задушете, докато омекне, 3 до 5 минути.

  3. Запържете наденицата в тигана и я подправете със сол, черен пипер и люспи от червен пипер, за около 5-7 минути. Добавете чесъна и продължете да готвите за 1 до 2 минути. Извадете сместа от тигана и я оставете настрана.

  4. Добавете маринара и бульона, разбъркайте, за да се смесят, след което оставете да къкри за 10 минути. Добавете спанака и разбъркайте, за да се разтвори. Извадете соса от тигана и го комбинирайте с наденицата.

  5. Докато сосът къкри, смесете рикотата, яйцето, пармезана, босилека и щипка сол и черен пипер.

  6. Пригответе се да наредите лазанята на пластове. Започнете, като намажете дъното на тигана със слой сос, след което добавете слой начупени кори за лазаня.

  7. Добавете лъжици от сместа с рикота върху корите лазаня и я разпределете равномерно, след което добавете слой моцарела и слой соса от наденицата. 

  8. Повторете с останалите съставки и завършете със сос и допълнително сирене моцарела.

  9. Поставете тигана във фурната и печете 30-35 минути. Сиренето трябва да е с мехурчета и златистокафяв цвят.

  10. Оставете да се охлади 10 минути преди сервиране. Гарнирайте с останалия босилек.