Лазаня в чугунен тиган

Лазаня в чугунен тиган
Когато навън застудее, обичаме да се усамотяваме с утешителни рецепти. Тази рецепта за лазаня в чугунен тиган е победа за всички. Използваме италиански колбаси вместо смляно говеждо месо, за да добавим богат вкус, след което слагаме любимия си сос маринара и мечтаната смес от сирена: рикота, пармезан и моцарела.
Време за подготовка:
15 минути
Време за приготване:
50 минути
Порции:
4-6
Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse
Продукти:
-
1 супена лъжица зехтин
-
1 малка глава лук, нарязана на ситно
-
450 гр италианска наденица
-
Сол и черен пипер на вкус
-
¼ чаена лъжичка люспи от червен пипер
-
5 скилидки чесън, накълцани
-
1 буркан с вместимост 946 мл със сос маринара
-
120 мл пилешки бульон
-
60 гр спанак, нарязан на ситно
-
415 гр сирене рикота
-
1 яйце
-
50 гр сирене пармезан
-
10 гр босилек, нарязан на ситно
-
8 кори за лазаня
-
450 гр настъргана моцарела, плюс малко повече
Начин на приготвяне:
-
Загрейте фурната на 175°C.
-
Загрейте тигана на средна температура с 1 супена лъжица зехтин. Добавете лука и го задушете, докато омекне, 3 до 5 минути.
-
Запържете наденицата в тигана и я подправете със сол, черен пипер и люспи от червен пипер, за около 5-7 минути. Добавете чесъна и продължете да готвите за 1 до 2 минути. Извадете сместа от тигана и я оставете настрана.
-
Добавете маринара и бульона, разбъркайте, за да се смесят, след което оставете да къкри за 10 минути. Добавете спанака и разбъркайте, за да се разтвори. Извадете соса от тигана и го комбинирайте с наденицата.
-
Докато сосът къкри, смесете рикотата, яйцето, пармезана, босилека и щипка сол и черен пипер.
-
Пригответе се да наредите лазанята на пластове. Започнете, като намажете дъното на тигана със слой сос, след което добавете слой начупени кори за лазаня.
-
Добавете лъжици от сместа с рикота върху корите лазаня и я разпределете равномерно, след което добавете слой моцарела и слой соса от наденицата.
-
Повторете с останалите съставки и завършете със сос и допълнително сирене моцарела.
-
Поставете тигана във фурната и печете 30-35 минути. Сиренето трябва да е с мехурчета и златистокафяв цвят.
-
Оставете да се охлади 10 минути преди сервиране. Гарнирайте с останалия босилек.