Лаврак по Средиземноморски в Чугунен тиган  

​​​​​​

Средиземноморският вкус на черни маслини, фета и копър в това ястие ще ви накара да се почувствате като на кратко пътуване до Гърция.. 

 

Време за подготовка:
15 минути

 

Време за приготване:
20 минути

 

 

Порции
4

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

sredizemnomorski-lavrak

Продукти:

  • 2 супени лъжици зехтин, плюс още за поръсване

  • 1 малка глава жълт лук, нарязана на тънки филийки

  • 1 консерва (410 г) цели домати, нарязани на парченца, със запазен сок

  • 6 супени лъжици маслини Каламата без костилки, разделени на четвъртинки

  • 6 супени лъжици сирене фета, натрошено на ситно

  • 3 супени лъжици копър, нарязан на ситно

  • 2 супени лъжици лимонов сок

  • 1 супена лъжица лимонова кора, настъргана

  • 280 г лаврак, нарязан на парченца от 5 см

  • Сол и пресен черен пипер на вкус

  • Багета за сервиране

 

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте 2 супени лъжици олио в тиган. Запържете лука, докато леко покафенее, 7-8 минути. Добавете доматите и сока и оставете леко да се редуцират, 5-6 минути.

  2. Сложете ¼ чаша маслини, ¼ чаша фета, 2 супени лъжици копър, лимонов сок и 1½ чаена лъжичка лимонова кора. Гответе, докато се затопли, 2-3 минути. Подправете със сол и черен пипер.

  3. Поставете рибата върху доматената смес, покрийте с капак и гответе рибата на пара до готовност - 4-5 минути.

  4. Гарнирайте с 2 супени лъжици маслини, 2 супени лъжици фета, 1 супена лъжица копър и 1½ чаена лъжичка лимонова кора. Капнете със зехтин. Сервирайте веднага от тигана с багета отстрани.

 

sredizemnomorski-lavrak