Къси ребра задушени в бира с картофено пюре в чугунена плитка тенджера      

Тези крехки и вкусни къси ребра могат да се приготвят изцяло на скара или на въглища в огъня. За да нахраните по-голямя група от хора, можете лесно да удвоите или утроите тази рецепта и да я приготвите в същия чугунен съд!

 

 

Време за подготовка:

15 минути

 

Време за приготване:
5-6 часа

 

 

 

kasi-rebra-zadusheni-v-bira-s-kartofeno-pyure-v-chugunen-tigan

Продукти за ребрата:

  • 3-4 плочи къси ребра, разделени и подрязани

  • Сол и черен пипер

  • 2 супени лъжици зехтин

  • 2 супени лъжици рапоцово олио

  • 4 моркова, нарязани

  • 1 праз, нарязан на ситно, само белите и светлозелените части

  • 4 скилидки чесън, накълцани

  • 1.9 л говежди бульон

  • 700 мл тъмна бира 

  • 340 г доматено пюре

  • 1 китка мащерка

  • 2 дафинови листа

  • Магданоз за украса

 

Картофи

  • 5-6 картофа, измити и необелени
  • 240 мл мляко
  • 113 г масло
  • Зелен лук, нарязан на ситно
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната на 210° C; 

  2. Натрийте късите ребра със зехтин, след което ги подправете със сол и черен пипер.
  1. Поставете Емайлирана Чугунена Тенджера Hosse Плитка ∅26 върху скарата, за да се загрее за 2-3 минути. Добавете рапично масло в тенджерата и запържете късите ребра за около 2 минути от всяка страна. Извадете ги и ги оставете настрана. Изхвърлете мазнината, която се е отделила.
  1. Запържете морковите, праза и чесъна в същата Чугунена Тенджера (около 2 минути). След като покафенеят, добавете говеждия бульон, бирата, доматеното пюре, мащерката и дафиновите листа. Разбъркайте и оставете да къкри за 2-3 минути.
  1. Добавете ребрата обратно в Чугунена Тенджера, като се уверите, че по-голямата част от ребрата е потопена в сместа от бульон. Покрийте с капака и отстранете от огъня.

  1. Настройте температурата на грила на 160° C. Поставете Тенджерата обратно върху грила и оставете да се готви, докато говеждите ребра омекнат и станат крехки (около 4-5 часа). Можете да разберете, че са готови, когато лесно можете да разкъсате месото само с вилица.
  1. Докато ребрата се готвят, сварете картофите в подсолена вода за 20-25 минути. Отцедете ги и ги намачкайте с кожата. Разбийте млякото, маслото, зеления лук, солта и пипера в картофеното пюре. Дръжте на топло, докато говеждите ребра се сготвят.
  1. Поднесете ребрата върху картофено пюре и ги залейте със соса от тенджерата. Гарнирайте с магданоз и се насладете!