Фритата с козе сирене в чугунен тиган

Фритата с козе сирене в чугунен тиган
Тази фритата на тиган е много полезна: тя не само е вкусно допълнение към късната закуска или перфектно основно ястие за вечеря, но и е пълна със съставки, които можете да намерите на местния фермерски пазар. Освен това не може да бъде по-лесно да се направи.
Време за подготовка:
10 минути
Време за приготване:
20 минути
Порции:
4-6
Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse
Продукти:
-
12 големи яйца
-
125 мл течна сметана
-
45 гр настърган пармезан
-
½ чаена лъжичка сол
-
¼ чаена лъжичка черен пипер
-
2 супени лъжици масло
-
½ малка глава червен лук, нарязана на тънки филийки
-
4 скилидки чесън, смлени
-
1 малка червена чушка, нарязана на ленти; или използвайте печени червени чушки
-
60 гр спанак
-
100 гр натрошено козе сирене
Начин на приготвяне:
-
Загрейте фурната на 175°C.
-
В голяма купа разбийте заедно яйцата, сметаната, половината от пармезан, солта и пипера, докато се смесят добре..
-
В чугунен тиган разтопете маслото на средна температура. Добавете червения лук и го задушете за около 2-3 минути, докато омекне. Добавете чесъна и червения пипер и задушавайте до омекване, около 3-4 минути. Прибавете спанака и го задушете за 2 минути. Разпределете сместа равномерно в тигана.
-
Изсипете яйчената смес върху задушените зеленчуци в тигана. Поръсете равномерно натрошеното козе сирене върху яйцата и поръсете с останалия пармезан.
-
Оставете долната част на фритатата да се запече на котлона, докато стане готово, за 1-2 минути. Горната част трябва да е все още течна.
-
Прехвърлете тигана в предварително загрятата фурна и печете 15-20 минути или докато яйцата се запекат, а сиренето се разтопи и придобие леко златист цвят.
-
Извадете тигана от фурната и го оставете да се охлади за 3-5 минути, преди да разхлабите краищата с нож за масло. Можете да сервирате фритатата направо от тигана или да я обърнете върху голяма чиния или дъска за рязане.