Фахитас с пилешки гърди в Чугунен тиган

​​​​​​

Фахитас са характерни за мексиканската кухня, която е известна със своите смели вкусове и разнообразие от ястия, базирани на месо, зърнени култури и зеленчуци. 

 

Време за подготовка:
5 минути

 

Време за готвене:
25 минути

 

 

Порции
12 броя

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

Продукти:

Ingredien-Fajitas-s-pileshki-gyrdi

Подправки за фахитас:

  • 2 чаени лъжици смлян кимион

  • 2 чаени лъжици чили на прах

  • 1 чаена лъжица кромид лук на прах

  • 1 чаена лъжица сол

  • 1 чаена лъжица лют червен пипер

Фахитас с пилешки гърди:

  • 4 обезкостени пилешки гърди без кожа

  • 2 супени лъжици зехтин

  • 3 големи многоцветни чушки, нарязани

  • 1 средно голяма глава червен лук, нарязан на филийки

  • 2 скилидки пресован чесън

  • 1/4 чаша сок от лайм около 2 лайма

  • 12 броя малки пшенични тортили за сервиране

 

Начин на приготвяне:


  1. В малка купа смесете сухите подправки. Подправете от двете страни обезкостените пилешки гърди без кожа с половината от сместа за подправки, като запазите другата половина за по-късно.

  2. Загрейте голям тиган на средно висока температура. Добавете 1 супена лъжица зехтин. Гответе пилето в тигана за 5 до 7 минути от всяка страна, докато пилето се сготви напълно и достигне вътрешна температура от 75〬С.

  3. Извадете пилешките гърди от тигана и ги оставете настрана в чиния или дъска за рязане да починат.

  4. Добавете останалата 1 супена лъжица зехтин в тигана, оставете да се загрее за минута и след това добавете нарязаните чушки и лука. Сотирайте, докато зеленчуците станат хрупкави за 5 до 7 минути.

  5. През последните две минути на готвене добавете останалата половина от вашата смес от подправки и 2 скилидки пресован чесън. Гответе още 1 до 2 минути, след което изключете котлона.

  6. Нарежете пилешките гърди на дълги ленти и ги върнете в тигана при зеленчуците.

  7. Поръсете със сок от лайм и разбъркайте зеленчуците и пилето заедно. 

  8. Сервирайте фахитас с пилешко в топли пшенични тортили. Добавете допълнителни гарнитури като сметана, кориандър, гуакамоле или салса.

Fajitas-s-pileshki-gyrdi