Фахитас от стейк и скариди в чугунен тиган 

​​​​​​

Фахитас са характерни за мексиканската кухня, която е известна със своите смели вкусове и разнообразие от ястия, базирани на месо, зърнени култури и зеленчуци. 

 

Време за подготовка:
15 минути

 

Време за приготване:
45 минути

 

 

Порции
6-8 броя

 

Сгответе със:
Чугунен грил тиган Hosse

 

Продукти:

  • 680 г стейк, нарязан на тънки резени срещу влакната

  • 450 г големи скариди, обелени и почистени

  • 1 супена лъжица чипотле на прах(пушен пикантен червен пипер)

  • 2 чаени лъжички кимион

  • 1 чаена лъжичка чесън на прах

  • 1 чаена лъжичка сол

  • 1 чаена лъжичка черен пипер

  • 60 ml сок  лайм

  • 6 супени лъжици зехтин, разделени

  • 1 голяма глава жълт лук, нарязана на резени 

  • 1 голям зелен чушка, нарязан на резени 

  • 1 голям червен чушка, нарязан на резени 

  • 4 скилидки чесън, нарязан на ситно

  • 12 броя тортили

  • прясно меко сирене за гарниране

  • 1 чушка халапеньо, нарязана на резени за гарниране

 

chugunen gril tigan Hosse

 

Начин на приготвяне:


  1. Смесете чипотлето на прах, кимиона, чесъна на прах, солта и череният пипер.  
  2. В голяма купа добавете нарязаната пържола и поръсете с 2/3 от сместа с подправки.  Смесете сока от лайм и 4 супени лъжици зехтин и разбъркайте добре. Изсипете половината от сместа върху пържолата и оставете в хладилника за 30 минути, до 4 часа.  
  3. Добавете останалата смес от сок от лайм и подправките към скаридите и ги оставете в хладилника. 
  4. Разбъркайте нарязания лук, чушките и счукания чесън заедно с останалия зехтин и подправете със сол и черен пипер. 
  5. Загрейте грила на средно висока температура за 10-15 минути с Чугунен грил тиган вътре.  Добавете пържолата на порции, като внимавате да не се препълни.  Печете на грил в продължение на 3 минути без да бъркате, разбъркайте и продължете да печете 1-2 минути. Месото трябва да е със хубав загар, но не и напълно изпечено. Извадете в чиния и повторете с останалата част от месото.  
  6. Добавете скаридите в грил тигана на един слой и гответе за 2-3 минути. Обърнете скаридите и продължете да готвите за 1- 2 минути.  Извадете ги от тигана и добавете в чинията с пържолите.
  7. Оставете грил тигана да се затопли отново, около 1-2 минути, със затворен капак. 
  8. Добавете зеленчуците на един слой, гответе без да ги разбърквате в продължение на 4 минути, разбъркайте и гответе още 2 минути.  Извадете и продължете да готвите, докато всички зеленчуци се запекат хубаво, но все още са малко твърди. 
  9. Добавете зеленчуците, месото и скаридите обратно в тигана и разбъркайте, докато се разпределят равномерно и се загреят.
  10. Увийте тортилите в алуминиево фолио и ги поставете на грила.  
  11. Извадете сместа от месо и скариди от грила заедно с тортилите.  Изстискайте лайм върху фахитата.
  12. Напълнете тортилите с фахита, сирене, халапеньо, кориандър и украсете със сок от лайм.

 

fajitas-ot-steyk-i-skaridi-v-chugunen-tigan