Фахитас от стейк и скариди в чугунен грил тиган

Фахитас от стейк и скариди в чугунен тиган
Фахитас са характерни за мексиканската кухня, която е известна със своите смели вкусове и разнообразие от ястия, базирани на месо, зърнени култури и зеленчуци.
Време за подготовка:
15 минути
Време за приготване:
45 минути
Порции:
6-8 броя
Сгответе със:
Чугунен грил тиган Hosse
Продукти:
-
680 г стейк, нарязан на тънки резени срещу влакната
-
450 г големи скариди, обелени и почистени
-
1 супена лъжица чипотле на прах(пушен пикантен червен пипер)
-
2 чаени лъжички кимион
-
1 чаена лъжичка чесън на прах
-
1 чаена лъжичка сол
-
1 чаена лъжичка черен пипер
-
60 ml сок лайм
-
6 супени лъжици зехтин, разделени
-
1 голяма глава жълт лук, нарязана на резени
-
1 голям зелен чушка, нарязан на резени
-
1 голям червен чушка, нарязан на резени
-
4 скилидки чесън, нарязан на ситно
-
12 броя тортили
-
прясно меко сирене за гарниране
-
1 чушка халапеньо, нарязана на резени за гарниране
Начин на приготвяне:
- Смесете чипотлето на прах, кимиона, чесъна на прах, солта и череният пипер.
- В голяма купа добавете нарязаната пържола и поръсете с 2/3 от сместа с подправки. Смесете сока от лайм и 4 супени лъжици зехтин и разбъркайте добре. Изсипете половината от сместа върху пържолата и оставете в хладилника за 30 минути, до 4 часа.
- Добавете останалата смес от сок от лайм и подправките към скаридите и ги оставете в хладилника.
- Разбъркайте нарязания лук, чушките и счукания чесън заедно с останалия зехтин и подправете със сол и черен пипер.
- Загрейте грила на средно висока температура за 10-15 минути с Чугунен грил тиган вътре. Добавете пържолата на порции, като внимавате да не се препълни. Печете на грил в продължение на 3 минути без да бъркате, разбъркайте и продължете да печете 1-2 минути. Месото трябва да е със хубав загар, но не и напълно изпечено. Извадете в чиния и повторете с останалата част от месото.
- Добавете скаридите в грил тигана на един слой и гответе за 2-3 минути. Обърнете скаридите и продължете да готвите за 1- 2 минути. Извадете ги от тигана и добавете в чинията с пържолите.
- Оставете грил тигана да се затопли отново, около 1-2 минути, със затворен капак.
- Добавете зеленчуците на един слой, гответе без да ги разбърквате в продължение на 4 минути, разбъркайте и гответе още 2 минути. Извадете и продължете да готвите, докато всички зеленчуци се запекат хубаво, но все още са малко твърди.
- Добавете зеленчуците, месото и скаридите обратно в тигана и разбъркайте, докато се разпределят равномерно и се загреят.
- Увийте тортилите в алуминиево фолио и ги поставете на грила.
- Извадете сместа от месо и скариди от грила заедно с тортилите. Изстискайте лайм върху фахитата.
- Напълнете тортилите с фахита, сирене, халапеньо, кориандър и украсете със сок от лайм.