Червен ориз Савана в плитка чугунена тенджера

За тази версия на класическото ястие с ориз препоръчваме да се използва дългозърнест ориз Carolina Gold. Carolina Gold е деликатен неароматен ориз със свойства на хамелеоново нишесте, които му позволяват да произвежда пухкави, отделни зърна; кремообразно ризото; или лепкав ориз в азиатски стил, в зависимост от начина на готвене. 

 

 

Време за подготовка:
30 минути

 

Време за приготване:

35-40 minutes

 

 

Порции
6

 

Продукти:

  • 4 супени лъжици капки от бекон

  • 1 малка глава жълт лук, нарязана на кубчета

  • 100 г нарязана на кубчета целина (включително вътрешните листа)

  • 2 скилидки чесън, смлени

  • 2 супени лъжици (плюс една чаена лъжичка) сол или повече на вкус

  • 3 с.л. масло

  • 500 г консервирани цели чери домати (със сока им), нарязани на ситно

  • 473 мл пилешки бульон

  • 2 супени лъжици оцет или ябълков оцет (ако използвате ябълков оцет, добавете щипка люспи от червен пипер)

  • 1 ¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

  • ¾ чаена лъжичка сушена мащерка

  • 2 дафинови листа

  • 2 сушени люти чушки д'арбол, нарязани, или щипка люспи от червен пипер

  • 340 г суров дългозърнест ориз Carolina Gold

  • 220 г колбаси свинска наденица(andouille или chorizo), изпечени на скара и нарязани на филийки

  • 455 г скариди с дебелина 1,2 см, за предпочитане пресни, обелени, обезкостени и нарязани на парчета с големина на хапки

 

cherven-oriz-savana-v-plitka-chugunena-tendzhera

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте по 2 супени лъжици от бекона и маслото в средна тенджера на средна температура, до образуване на пяна. Добавете лука, целината, чесъна и 1 с.л. от солта и гответе, като разбърквате, докато лукът и чесънът омекнат. Добавят се доматите, бульонът, оцетът, още една супена лъжица сол, 1 чаена лъжичка черен пипер, мащерката, дафиновите листа и чилито и се оставя да къкри за 15-20 минути, като се опитва да се овкуси.

  2. Загрейте останалите 2 супени лъжици капки от бекон и 2 супени лъжици от маслото в Плитка Чугунена тенджера Hosse на средна температура, докато се запекат. Добавете ориза и гответе, като разбърквате често, докато стане непрозрачен, за 5-6 минути. Тази стъпка е много важна за крайния вкус на ястието, така че не се ограничавайте във времето, но и не позволявайте на ориза да загори.

  3. Добавете 4 чаши от доматената смес към ориза, разбъркайте, за да се смесят, и покрийте. Настройте таймера и гответе ориза 25 минути на много слаб огън. НЕ ВДИГАЙТЕ КАПАКА. След 25 минути изключете котлона и оставете ориза да престои още 5 минути. ОТНОВО НЕ ВДИГАЙТЕ КАПАКА. Междувременно добавете колбаса към останалата доматена смес в тенджерата, покрийте и поддържайте на топло на много слаб огън.

  4. Докато оризът седи, разтопете останалата 1 с.л. масло в среден тиган на средна температура, докато се разпени. Добавете скаридите и гответе, като разбърквате, докато се сварят; добавете останалата 1 чаена лъжичка сол и ¼ чаена лъжичка черен пипер. Добавете скаридите към сместа от колбаси и домати и разбъркайте, за да се смесят.

  5. Изсипете сместа от скариди и колбаси върху ориза. Внимателно разбъркайте ориза (не искате да счупите зърната), за да се смеси. Сервирайте веднага.