Червен ориз Савана в плитка чугунена тенджера

Червен ориз Савана в плитка чугунена тенджера
За тази версия на класическото ястие с ориз препоръчваме да се използва дългозърнест ориз Carolina Gold. Carolina Gold е деликатен неароматен ориз със свойства на хамелеоново нишесте, които му позволяват да произвежда пухкави, отделни зърна; кремообразно ризото; или лепкав ориз в азиатски стил, в зависимост от начина на готвене.
Време за подготовка:
30 минути
Време за приготване:
35-40 minutes
Порции:
6
Сгответе със:
Плитка Чугунена тенджера Hosse
Продукти:
-
4 супени лъжици капки от бекон
-
1 малка глава жълт лук, нарязана на кубчета
-
100 г нарязана на кубчета целина (включително вътрешните листа)
-
2 скилидки чесън, смлени
-
2 супени лъжици (плюс една чаена лъжичка) сол или повече на вкус
-
3 с.л. масло
-
500 г консервирани цели чери домати (със сока им), нарязани на ситно
-
473 мл пилешки бульон
-
2 супени лъжици оцет или ябълков оцет (ако използвате ябълков оцет, добавете щипка люспи от червен пипер)
-
1 ¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
-
¾ чаена лъжичка сушена мащерка
-
2 дафинови листа
-
2 сушени люти чушки д'арбол, нарязани, или щипка люспи от червен пипер
-
340 г суров дългозърнест ориз Carolina Gold
-
220 г колбаси свинска наденица(andouille или chorizo), изпечени на скара и нарязани на филийки
-
455 г скариди с дебелина 1,2 см, за предпочитане пресни, обелени, обезкостени и нарязани на парчета с големина на хапки
Начин на приготвяне:
-
Загрейте по 2 супени лъжици от бекона и маслото в средна тенджера на средна температура, до образуване на пяна. Добавете лука, целината, чесъна и 1 с.л. от солта и гответе, като разбърквате, докато лукът и чесънът омекнат. Добавят се доматите, бульонът, оцетът, още една супена лъжица сол, 1 чаена лъжичка черен пипер, мащерката, дафиновите листа и чилито и се оставя да къкри за 15-20 минути, като се опитва да се овкуси.
-
Загрейте останалите 2 супени лъжици капки от бекон и 2 супени лъжици от маслото в Плитка Чугунена тенджера Hosse на средна температура, докато се запекат. Добавете ориза и гответе, като разбърквате често, докато стане непрозрачен, за 5-6 минути. Тази стъпка е много важна за крайния вкус на ястието, така че не се ограничавайте във времето, но и не позволявайте на ориза да загори.
-
Добавете 4 чаши от доматената смес към ориза, разбъркайте, за да се смесят, и покрийте. Настройте таймера и гответе ориза 25 минути на много слаб огън. НЕ ВДИГАЙТЕ КАПАКА. След 25 минути изключете котлона и оставете ориза да престои още 5 минути. ОТНОВО НЕ ВДИГАЙТЕ КАПАКА. Междувременно добавете колбаса към останалата доматена смес в тенджерата, покрийте и поддържайте на топло на много слаб огън.
-
Докато оризът седи, разтопете останалата 1 с.л. масло в среден тиган на средна температура, докато се разпени. Добавете скаридите и гответе, като разбърквате, докато се сварят; добавете останалата 1 чаена лъжичка сол и ¼ чаена лъжичка черен пипер. Добавете скаридите към сместа от колбаси и домати и разбъркайте, за да се смесят.
-
Изсипете сместа от скариди и колбаси върху ориза. Внимателно разбъркайте ориза (не искате да счупите зърната), за да се смеси. Сервирайте веднага.