Сьомга с пармезанова коричка в кремообразен сос от бяло вино и копър приготвена в чугунен тиган  

Всеки начинаещ готвач обича ястия, които са достатъчно впечатляващи, за да бъдат поднесени на приятелите и семейството по специални поводи, и в същото време са достатъчно прости, за да бъдат приготвени за лесна вечеря в средата на седмицата. Тази рецепта е точно такава и представлява перфектна комбинация от люспеста, мазна риба и хрупкава, сирена коричка. Сервира се върху любимата ви паста в пикантен бял сос, който създава идеалния завършек на вечерята, която семейството ви или гостите ви със сигурност ще харесат - и всичко това за по-малко от час.

 

Време за подготовка:

10 минути

 

Време за приготване:

35 минути

 

 

Порции
3-6

 

Syomga-s-parmezanova-korichka-v-kremoobrazen-sos-ot-byalo-vino-i-kopar-prigotvena-v-chugunen-tigan

 

 

Продукти:

  • 1 кг прясна сьомга или около половината филе от цяла сьомга, нарязано на парчета от по 113-170 г.

  • 3 с.л. [15 мл] високотемпературно олио за готвене

  • 1 с.л. [14 г] сол

  • ½ с.л. [7 г] черен пипер

  • 473 мл сухо бяло вино

  • 236 мл течна готварска сметана

  • 3 супени лъжици [43 г] универсално брашно

  • 5 г пресен смлян копър

  • 4 супени лъжици [57 г] мариновани каперси

  • 45 г прясно настъргано сирене пармезан

  • 454 г фетучини (можете да замените любимата си паста), сварени така, че да са твърди на хапка

  • Стръкчета копър за украса

  • Сол и черен пипер на вкус

     

 

Начин на приготвяне:


  1. Винаги загрявайте тигана си на слаб огън за 5-10 минути, което предотвратява залепването на храната. Докато тиганът загрява, намажете леко филетата от сьомга с олио (за да прилепнат подправките към рибата) и ги овкусете със сол и черен пипер. След като го загреете предварително, добавете 3 с. л. олио за готвене в тигана и постепенно увеличете температурата до средно висока. Загрейте фурната до 190°C.
  1. Добавете филетата от сьомга в нагорещения тиган и ги запържете за около минута от всяка страна (достатъчно, за да покафенее леко рибата). Извадете запържените филета сьомга от тигана и ги оставете настрана. Деглазирайте тигана с бялото вино. Деглазирането на тигана е, когато след готвене на протеини на умерена температура в горещ тиган се добавя течност, за да се разтопят мастните остатъци от месото във вкусна течност, която е идеалната основа за вашия сос.    
  1. Добавете сметаната в тигана и я оставете да заври. Намалете котлона и бавно добавете брашното, като бъркате непрекъснато, за да предотвратите образуването на бучки. Добавете сол, черен пипер, прясно смлян копър и мариновани каперси. Продължавайте да варите на тих огън и да бъркате непрекъснато в продължение на 5-7 минути, докато сосът се сгъсти до консистенция на рядък сос.
  1. Върнете запържената сьомга в тигана и с лъжица полейте филетата с малко от соса. Поръсете настъргания пармезан върху цялото ястие, като се уверите, че покрива филетата. След това поставете тигана в предварително загрята фурна, за да се запече за 15 минути. През това време пригответе пастата според указанията на кутията. Приготвянето на пастата ал денте ще предотврати нейното преваряване и кашавост, след като се смеси със затопления сос.
  1. Внимателно извадете тигана от фурната и оставете да се охлади за 5 минути, преди да сервирате. Сервирайте върху паста и съчетайте с хубав хляб с квас, всякакви печени зеленчуци и любимото си бяло вино за максимално удоволствие!                                                                                                                                                                                                                                       

   Syomga s parmezanova korichka v kremoobrazen sos ot byalo vino i kopar prigotvena v chugunen tigan