Сьомга с пармезанова коричка в кремообразен сос от бяло вино и копър приготвена в чугунен тиган

Сьомга с пармезанова коричка в кремообразен сос от бяло вино и копър приготвена в чугунен тиган
Всеки начинаещ готвач обича ястия, които са достатъчно впечатляващи, за да бъдат поднесени на приятелите и семейството по специални поводи, и в същото време са достатъчно прости, за да бъдат приготвени за лесна вечеря в средата на седмицата. Тази рецепта е точно такава и представлява перфектна комбинация от люспеста, мазна риба и хрупкава, сирена коричка. Сервира се върху любимата ви паста в пикантен бял сос, който създава идеалния завършек на вечерята, която семейството ви или гостите ви със сигурност ще харесат - и всичко това за по-малко от час.
Време за подготовка:
10 минути
Време за приготване:
35 минути
Порции:
3-6
Сгответе със:
Емайлиран Чугунен Тиган Hosse Ø28
Продукти:
-
1 кг прясна сьомга или около половината филе от цяла сьомга, нарязано на парчета от по 113-170 г.
-
3 с.л. [15 мл] високотемпературно олио за готвене
-
1 с.л. [14 г] сол
-
½ с.л. [7 г] черен пипер
-
473 мл сухо бяло вино
-
236 мл течна готварска сметана
-
3 супени лъжици [43 г] универсално брашно
-
5 г пресен смлян копър
-
4 супени лъжици [57 г] мариновани каперси
-
45 г прясно настъргано сирене пармезан
-
454 г фетучини (можете да замените любимата си паста), сварени така, че да са твърди на хапка
-
Стръкчета копър за украса
-
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Винаги загрявайте тигана си на слаб огън за 5-10 минути, което предотвратява залепването на храната. Докато тиганът загрява, намажете леко филетата от сьомга с олио (за да прилепнат подправките към рибата) и ги овкусете със сол и черен пипер. След като го загреете предварително, добавете 3 с. л. олио за готвене в тигана и постепенно увеличете температурата до средно висока. Загрейте фурната до 190°C.
- Добавете филетата от сьомга в нагорещения тиган и ги запържете за около минута от всяка страна (достатъчно, за да покафенее леко рибата). Извадете запържените филета сьомга от тигана и ги оставете настрана. Деглазирайте тигана с бялото вино. Деглазирането на тигана е, когато след готвене на протеини на умерена температура в горещ тиган се добавя течност, за да се разтопят мастните остатъци от месото във вкусна течност, която е идеалната основа за вашия сос.
- Добавете сметаната в тигана и я оставете да заври. Намалете котлона и бавно добавете брашното, като бъркате непрекъснато, за да предотвратите образуването на бучки. Добавете сол, черен пипер, прясно смлян копър и мариновани каперси. Продължавайте да варите на тих огън и да бъркате непрекъснато в продължение на 5-7 минути, докато сосът се сгъсти до консистенция на рядък сос.
- Върнете запържената сьомга в тигана и с лъжица полейте филетата с малко от соса. Поръсете настъргания пармезан върху цялото ястие, като се уверите, че покрива филетата. След това поставете тигана в предварително загрята фурна, за да се запече за 15 минути. През това време пригответе пастата според указанията на кутията. Приготвянето на пастата ал денте ще предотврати нейното преваряване и кашавост, след като се смеси със затопления сос.
- Внимателно извадете тигана от фурната и оставете да се охлади за 5 минути, преди да сервирате. Сервирайте върху паста и съчетайте с хубав хляб с квас, всякакви печени зеленчуци и любимото си бяло вино за максимално удоволствие!