Скариди с чери домати Fra Diavolo в чугунен тиган  

Твърди се, че сосът Fra Diavolo може да е италиано-американско изобретение и че е мигрирал обратно към Италия. Обикновено версията на този пикантен червен сос - често приготвен с чесън, риган и понякога с малко алкохол - се предлага в менютата в раздела за паста, където обикновено се сервира с лингуини или спагети и микс от ракообразни като омар, скариди и различни видове миди. Нашата версия на антипаста, умишлено е по-малко сочна, без паста и с пресни (а не само консервирани) домати и царевица. Изключително пикантен, с добавено почти двойно по-голямо количество счукани люспи чили. За това е предназначено охладеното вино.

 

Време за подготовка:

15 минути

 

Време за приготване:

30 минути

 

 

Порции
4-6

 

skaridi-i-cheri-domati-fra-diavolo-v-chugunen-tigan

 

 

Продукти:

  • 18 много големи скариди, почистени и обезкостени, по желание с опашки

  • сол

  • прясно смлян черен пипер 

  • 2 с.л. екстра върджин зехтин  

  • 1 парче бекон или панчета [30 до 55 г], нарязани на ситно

  • ½ средно голяма глава жълт лук [100 г], нарязани на ситно

  • 4 скилидки чесън, накълцан

  • 240 мл сухо бяло вино 

  • 242 г консервирани нарязани домати и соковете им  

  • 170 г нарязани на четвъртинки пресни жълти или червени чери домати

  • 1 ч.л. ситно нарязани листа от пресен босилек, плюс още за сервиране  

  • ¼ ч.л. люспи от чили, плюс още по желание  

  • 70 г пресни царевични зърна

  • Хрупкав хляб, за сервиране

 

Начин на приготвяне:


  1. Първо, винаги се уверявайте, че сте загрели Чугунения Тиган Hosse Ø28  на слаб огън за 5 минути, преди да увеличите температурата. Това е добра практика за всеки кухненски съд, тъй като екстремните температурни промени могат да деформират метала.
  1. Овкусете леко скаридите със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в среден тиган на средно висока температура. След като се загрее, добавете скаридите. Гответе, като обръщате при нужда, докато леко се зачервят и се сготвят, общо 3 до 5 минути. Прехвърлете ги в чиния и ги запазете.    
  1. Добавете бекона в горещия тиган. Гответе, като разбърквате, докато стане хрупкав, около 3 минути. Добавете лука и леко го посолете. Гответе, като разбърквате от време на време, докато омекне, около 2 минути. Разбъркайте чесъна и гответе, докато стане ароматен, още около 1 минута. Добавете виното и гответе, докато се редуцира наполовина, около 4 минути. Добавете консервираните домати и чери доматите, босилека, люспите чили и по щипка сол и черен пипер. Оставете да къкри на слаб огън. Намалете температурата, за да поддържате слаб огън, и гответе, като разбърквате от време на време, докато се получи гъст сос и чери доматите започнат да омекват, около 12 минути. Разбъркайте царевицата и гответе за 30 секунди. Добавете скаридите обратно в тигана и разбъркайте, за да се покрият със соса.
  1. Прехвърлете в чиния за сервиране и украсете с още босилек и чили.