Скариди с чери домати Fra Diavolo в чугунен тиган
-1060x400w.jpg)
Скариди с чери домати Fra Diavolo в чугунен тиган
Твърди се, че сосът Fra Diavolo може да е италиано-американско изобретение и че е мигрирал обратно към Италия. Обикновено версията на този пикантен червен сос - често приготвен с чесън, риган и понякога с малко алкохол - се предлага в менютата в раздела за паста, където обикновено се сервира с лингуини или спагети и микс от ракообразни като омар, скариди и различни видове миди. Нашата версия на антипаста, умишлено е по-малко сочна, без паста и с пресни (а не само консервирани) домати и царевица. Изключително пикантен, с добавено почти двойно по-голямо количество счукани люспи чили. За това е предназначено охладеното вино.
Време за подготовка:
15 минути
Време за приготване:
30 минути
Порции:
4-6
Сгответе със:
Емайлиран Чугунен Тиган Hosse Ø28
Продукти:
-
18 много големи скариди, почистени и обезкостени, по желание с опашки
-
сол
-
прясно смлян черен пипер
-
2 с.л. екстра върджин зехтин
-
1 парче бекон или панчета [30 до 55 г], нарязани на ситно
-
½ средно голяма глава жълт лук [100 г], нарязани на ситно
-
4 скилидки чесън, накълцан
-
240 мл сухо бяло вино
-
242 г консервирани нарязани домати и соковете им
-
170 г нарязани на четвъртинки пресни жълти или червени чери домати
-
1 ч.л. ситно нарязани листа от пресен босилек, плюс още за сервиране
-
¼ ч.л. люспи от чили, плюс още по желание
-
70 г пресни царевични зърна
-
Хрупкав хляб, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Първо, винаги се уверявайте, че сте загрели Чугунения Тиган Hosse Ø28 на слаб огън за 5 минути, преди да увеличите температурата. Това е добра практика за всеки кухненски съд, тъй като екстремните температурни промени могат да деформират метала.
- Овкусете леко скаридите със сол и черен пипер. Загрейте зехтина в среден тиган на средно висока температура. След като се загрее, добавете скаридите. Гответе, като обръщате при нужда, докато леко се зачервят и се сготвят, общо 3 до 5 минути. Прехвърлете ги в чиния и ги запазете.
- Добавете бекона в горещия тиган. Гответе, като разбърквате, докато стане хрупкав, около 3 минути. Добавете лука и леко го посолете. Гответе, като разбърквате от време на време, докато омекне, около 2 минути. Разбъркайте чесъна и гответе, докато стане ароматен, още около 1 минута. Добавете виното и гответе, докато се редуцира наполовина, около 4 минути. Добавете консервираните домати и чери доматите, босилека, люспите чили и по щипка сол и черен пипер. Оставете да къкри на слаб огън. Намалете температурата, за да поддържате слаб огън, и гответе, като разбърквате от време на време, докато се получи гъст сос и чери доматите започнат да омекват, около 12 минути. Разбъркайте царевицата и гответе за 30 секунди. Добавете скаридите обратно в тигана и разбъркайте, за да се покрият със соса.
- Прехвърлете в чиния за сервиране и украсете с още босилек и чили.