Спираловидни сладки картофи в чугунен тиган 

О, не! Очаквате гости, а вие нямате идея какво да приготвите. Не се страхувайте, имаме за вас една от най-лесните    рецепти, които можете да приготвите. Освен това тя ще изглежда красиво на масата. Пригответе се за шепот "Ооо,  кой го направи?". Изненада - това сте вие.  

 

 

Време за подготовка:

10 минути

 

Време за приготване:
60 минути

 

 

Порции
4-6

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse ∅28

 

 

Продукти:

  • 1,13 кг сладки картофи, нарязани на ситно (приблизително 4 или 5 - това може да се промени в зависимост от големината им)

  • 3 супени лъжици несолено краве масло

  • 3 скилидки чесън, накълцани

  • 1 супена лъжица зехтин

  • ½ ч.л. червен пипер

  • ¼ ч.л. лук на прах

  • ¾ ч.л. сол (регулирайте според вкуса)

  • ¼ ч.л. черен пипер (регулирайте според вкуса)

  • 1 с.л. листа от розмарин, нарязани на ситно

spiralovidni-sladki-kartofi-v chugunen-tigan

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната на 170°C. Намажете дъното на тигана и страните му с малко зехтин.

  2. Нарежете картофите с дебелина 3-4 мм. 

  3. В голяма купа добавете картофите, 2 с.л. разтопеното краве масло и 1 с.л. зехтин, розмарин и останалите подправки. Разбъркайте добре с ръце, като разделяте филийките, за да се покрият всички с масло и подправки.

  1. Наредете картофите в Чугунен тиган Hosse ∅28 в кръг, като застъпвате филийките.
  1. Покрийте с фолио и печете 30 минути или докато картофите омекнат.
  1. Извадете от фурната и увеличете температурата на 200°C. Отстранете фолиото и намажете картофите с останалата 1 с.л. олио и 1 с.л. масло.
  1. Печете непокрити за около 30 минути или докато върховете придобият желаната хрупкавост и картофите се сготвят.
  1. За да поднесете, поръсете с още листа розмарин и щипка морска сол на люспи, ако желаете. Най-добре е да се сервира веднага!