Спираловидни сладки картофи в чугунен тиган

Спираловидни сладки картофи в чугунен тиган
О, не! Очаквате гости, а вие нямате идея какво да приготвите. Не се страхувайте, имаме за вас една от най-лесните рецепти, които можете да приготвите. Освен това тя ще изглежда красиво на масата. Пригответе се за шепот "Ооо, кой го направи?". Изненада - това сте вие.
Време за подготовка:
10 минути
Време за приготване:
60 минути
Порции:
4-6
Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse ∅28
Продукти:
-
1,13 кг сладки картофи, нарязани на ситно (приблизително 4 или 5 - това може да се промени в зависимост от големината им)
-
3 супени лъжици несолено краве масло
-
3 скилидки чесън, накълцани
-
1 супена лъжица зехтин
-
½ ч.л. червен пипер
-
¼ ч.л. лук на прах
-
¾ ч.л. сол (регулирайте според вкуса)
-
¼ ч.л. черен пипер (регулирайте според вкуса)
-
1 с.л. листа от розмарин, нарязани на ситно
Начин на приготвяне:
-
Загрейте фурната на 170°C. Намажете дъното на тигана и страните му с малко зехтин.
-
Нарежете картофите с дебелина 3-4 мм.
-
В голяма купа добавете картофите, 2 с.л. разтопеното краве масло и 1 с.л. зехтин, розмарин и останалите подправки. Разбъркайте добре с ръце, като разделяте филийките, за да се покрият всички с масло и подправки.
- Наредете картофите в Чугунен тиган Hosse ∅28 в кръг, като застъпвате филийките.
- Покрийте с фолио и печете 30 минути или докато картофите омекнат.
- Извадете от фурната и увеличете температурата на 200°C. Отстранете фолиото и намажете картофите с останалата 1 с.л. олио и 1 с.л. масло.
- Печете непокрити за около 30 минути или докато върховете придобият желаната хрупкавост и картофите се сготвят.
- За да поднесете, поръсете с още листа розмарин и щипка морска сол на люспи, ако желаете. Най-добре е да се сервира веднага!